Свързани новини

01.04.2017 09:41

Турски посолства шпионирали за опоненти на Ердоган

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Турски посолства на четири континента са предоставяли информации за предполагаеми опоненти на президента Реджеп Тайип Еродган, живеещи в чужбина.

Това е станало след получаване на искане от Анкара миналия септември, според документи, публикувани от австрийски депутат, съобщава Ройтерс.


Документите, оповестени от депутата от австрийската Зелена партия Петер Пилц, навеждат на мисълта за по-широка разузнавателна мрежа от това, което бе разкрито досега от властите, разследващи предполагаем шпионаж от страна на Турция по отношение на турски граждани в три европейски държави.


"Има ясно глобална мрежа от информатори. Ние не можем да кажем точно колко време е отнело изграждането на тази мрежа. Аз допускам, че това е станало за няколко години", каза Пилц пред репортери.


Високопоставен турски правителствен служител заяви, че "тези твърдения са напълно фалшиви".


Между Турция и ЕС се създаде напрежение, след като Анкара се опитва да привлече подкрепа от турската диаспора за гласуване с "да" на референдума на 16 април за разширяване на президентските пълномощия на Ердоган.


Германските, австрийските и швейцарските власти започнаха разследвания за това дали Турция провежда нелегално шпиониране на турски граждани на тяхна територия.


Сред документите, публикувани от Пилц, бе писмено искане от 20 септември, за което са използвани бланки на канцеларията на премиера и на държавната Дирекция по религиозните въпроси /Диянет/, за информация за поддръжници на основния враг на Ердоган - ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. 


Турция обвинява живеещия в САЩ Гюлен за организиране на опита за преврат през юли. Самият Гюлен отрича тези обвинения.


Турските власти предприеха след опита за преврат масови чистки в държавни институции, училища, университети и медии, като десетки хиляди души бяха арестувани, а към 100 хиляди бяха уволнени или отстранени от длъжност по подозрение за връзки с Гюлен.


Документите, които Пилц казва, че е получил от турски източник, показват, че посолства в над 30 страни в Европа, Африка, Австралия и Азия са изпращали информации до Дирекцията по религиозните въпроси за предполагаеми гюленисти. Повечето информации са били изпращани от аташета по религиозните въпроси.

Източник: Дир.бг.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,