Свързани новини

26.03.2017 19:55

КантарИОН за ГЕРБ и БСП

Видян 2782 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кантарионът е билка, която помага срещу изтънели нерви, паническо разстройство, депресия и страхова невроза. От лудия изборен неделен ден и в следващите ще имаме много нужда от него.
Разликата между големите играчи ГЕРБ и БСП, събрали по около 30% на предсрочния вот, е нищожна, а възможностите за следизборни коалиции и бъдещето на така избрания парламент изглеждат твърде неясни.


Бойко Борисов постави като условие бързо изпълнение на волята на гласувалите на референдума на Слави, въпреки че той няма задължителен характер, но само в частта за мажоритарни избори. ГЕРБ гласува в бюджет 2017 субсидиите за партиите да си останат огромни.
Ако ББ си държи на думата и на референдума, това го лишава от възможността да направи коалиция с когото и да било.
В това число с Патриотите, които според екзит-половете са трета политическа сила с 8-11 процента.


В същото време, докато не излязат официалните резултати няма да бъде ясно дали Реформаторският блок минава 4-процентната бариера. Дори да го стори обаче, естественият партньор на ГЕРБ може да разчита на не повече от 11 мандата, които прибавени към 83-87 на ББ са твърде малко за правителство. Даже към тях да се сложат Патриотите, сборът е на границата на нужните 121 гласа в НС.


В случай, че Марешки минава чертата и той приеме да влезе в правителство, което би било грешка предвид инвестциите му в политиката, целящи дълготрайно оставане в нея, а не РБ, коалицията става твърде сложна за управление и изпъстрена с толкова много лидерски амбиции, че шансът да оцелее е нулев.
А трето хвърляне на оставка от Борисов ще бъде абсолютен финал за кариерата му.

Така ДПС може отново да се превърне в балансьор, ако някой иска да състави правителство в името на общия интерес. Но май никой не иска точно с ДПС.
Червените обаче едва ли ще повторят модела Орешарски. Техният възходящ тренд ги вдигна от 400 000 на 1 000 000 гласа за 2 години и при нови избори със сигурност имат огромни шансове за успех.
Така възможните ходове за развързването на възела са два:
Или коалиция ГЕРБ-БСП, което би било убийствено и за двете партии, но е опция, особено при съставяне с  мандатоносител Патриотите – това би било стабилно мнозинство с близо 200 мандата.
Или нови избори.
При бързо организиране на свикването на НС, завъртане на рулетката на мандатите и разпускане на новоизбрания парламент, те са възможни още през май! Още по-рано може да стане, ако има обща воля за това.
Трябва да се има предвид, че от 1 юли влизаме в Тройката по европредседателството, за да го поемем от 1 януари догодина, така че дотогава е желателно да имаме стабилно правителство. Макар да са известни немалко примери – да кажем братска Словакия, провеждали избори, докато управляват целия ЕС.
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог