Свързани новини

23.03.2017 16:53

Данък уикенд на Горанов със сбъркан правилник

Видян 2329 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Любимото дете на кабинета Борисов 2 и лично на Владислав Горанов – Данък уикенд, най-накрая се сдоби с правилник, след като водачът на ГЕРБ в 24-и МИР-София наруши закона и не можа да го направи и да го подложи на обществено обсъждане до изрично записаната от самия него дата 18 януари. Тогава Борисов 2 още бе на власт. Работата я свърши заместникът на Горанов в ББ2 и негов наследник като финансов министър в служебния кабинет Кирил Ананиев. Но си остави ръцете, нищо че го наричат „перфектен бюджетар”.



Само седмица преди да изтече срокът за подаване на данъчни декларации от фирмите, МФ пусна такива разяснения, че само обърка бизнеса, което говори за експертизата. Разясненията са важни, тъй като е необходима по-голяма яснота относно пропорционалното приспадане на данъчен кредит във връзка с данък "уикенд“, а също и при реда за деклариране и отчитане на ДДС на безвъзмездно предоставяне на хранителни стоки.



Относно прословутия данък Уикенд от Министерство на финансите са утвърдили дефиниция за критерия за определяне на пропорцията по отношение на недвижимите имоти и други стоки, които биха били дълготрайни активи (над 5 хил. лв) - данъкът може да се определя и само на база дни от седмицата. Въпреки препоръките на счетоводители да се прецизира по-конкретно, текстът не е особено ясен и според експерти пак може да се тълкува двояко, анализира investor.bg. Съществени са и корекциите по чл. 79а и б, свързани с личното ползване. Освен досегашната информация в протоколите ще се посочват и редица други данни, които съвсем затрудняват отчитането и декларирането на данъка. Правилникът за прилагане на Закона за ДДС обхваща дори и „подобрения на активи“, като се имат предвид ремонти на офиси или жилища, на техника и други. Припомняме, че от миналата година предприятията са длъжни да декларират и отчитат доколко един фирмен актив се ползва за служебни или лични цели. За частта, която се ползва служебно, фирмите могат да ползват данъчен кредит, но за другата част са длъжни да начисляват ДДС - и при покупката, и при ползването на актива. Най-често този казус се появява при използването на фирмени коли, компютри и телефони.
Напомняме, че в същото време за използване на служебни коли, телефони, компютри от администрацията държавна и общинска, които се купуват с парите от данъците на същия този бизнес никой не носи никаква отговорност, нито пък има някаква отчетност.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а