Свързани новини

23.03.2017 07:30

Петима убити при атаката в Лондон

Видян 1068 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Броят на жертвите на вчерашното нападение близо до сградата на британския парламент се увеличи на пет, след като е починал още един от ранените при атаката, съобщи Ройтерс, като цитира информация на полицията. Началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули е заявил пред репортери, че се работи по версията, че нападателят е бил вдъхновен от ислямистки тероризъм. Роули добави, че полицията смята, че е установила самоличността на извършителя, но отказа да даде подробности.

По-рано беше съобщено, че въпреки че все още не са изяснени всички обстоятелства около нападението, полицията работи по вариант за един нападател. Той е стигнал до сградата на парламента с автомобил, прегазвайки много хора по моста "Уестминстър", след което, при опит да проникне в парламента, е намушкал с нож един от охраняващите сградата полицаи.

Сред ранените има трима полицаи и трима френски ученици.

Премиерът Тереза Мей, която спешно бе евакуирана от парламента по време на нападението, даде изявление след извънредна среща на отдел Кобра. Тя посочи, че това е "отвратително нападение в сърцето на столицата, но всеки опит да се посегне на британските ценности е обречен на провал":

Утре сутринта парламентът ще се събере нормално, ще бъдем заедно отново. Лондончани и всички други от целия свят, които са дошли да посетят този велик град, ще се събудят и ще посетят местата, които желаят, както обикновено.

Тереза Мей допълни, че всички заедно ще вървят напред, като никога не се предават на тероризма и не позволяват на гласовете на омразата и злото да ги разделят.
Много от ранените са в тежко състояние. Няма информация сред тях да има български граждани, съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Лондон Константин Димитров. Посолството ни е в контакт с болниците в района, и с полицията, каза още той.
Британските власти съобщиха, че разглеждат "случилото се при Уестминстър като терористичен акт до доказване на противното".

Няколко изстрела са били чути около 16.40 часа българско време в двора на парламентарната сграда. Мъж, облечен в черни дрехи, е проникнал в двора, което изненадва, защото това е едно от най-тежко охраняваните места в Лондон и е нападнал двама полицаи с нож. Промушил е единият от тях, след което е побягнал към входа, където влизат депутатите. Притекли се незабавно на помощ цивилни полицаи са застигнали мъжа и са го простреляли.

Почти по същото време кола на моста "Уестминстър" се е врязала в минаващите наоколо пешеходци. След това колата е катастрофирала в железните ограждения на парламента на северния бряг на Темза.

Започна широкомащабно разследване на терористичните нападения. Голяма част от зоната около парламента беше напълно отцепена.

Британското правителство обяви, че няма да увеличи нивото на антитерористична тревога. То ще остане "сериозно", което е втората най-висока от общо пет степени, както и през последнте повече от две години. В идните няколко дни обаче по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи. Властите посъветваха пътуващите тази сутрин да избягват района на Уестминстър, тъй като той ще остане блокиран.

Белият дом осъди нападението в Лондон. Говорителят Шон Спайсър, каза, че Тръмп е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей и добави, че САЩ "приветстват бързата реакция на британската полиция".

Президентът на Франция и канцлерът на Германия също изразиха своята подкрепа и солидарност към Обединеното кралство.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази съчувствие към ранените и съболезнования към роднините на загиналите в Лондон. Тя отбеляза, че Русия не разделя тероризма на категории, а го смята за "абсолютно зло".


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и