Свързани новини

22.03.2017 09:34

Кирчо Киров вече подсъдим и за разгласена държавна тайна

Видян 1345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров вече е подсъдим и за разгласяване на държавна тайна.
Състав на Софийски градски съд (СГС) даде днес ход на делото, което веднъж е било върнато на прокуратурата, но оттам не бяха съобщавали дори за внасянето му в съда, съобщи БНР.

И този процес ще бъде гледан при закрити врата, стана ясно днес, но преди заседанието Киров разказа за какво е обвинен. Ставало дума за информация, която е споделил в интервю.

"Това е едно от четирите и най-поръчковото от делата, които водят моите наследници в НРС. В далечната вече 2014 г. по Нова телевизия обясних един случай, който имаше в Иран с български гражданин, който беше заловен за транспортиране на наркотици", каза Киров.

Става дума за освобождаването на шофьора на камион Живко Русев, който през 2008 г. беше заловен от иранските власти, след като в камиона му били открити 130 кг хероин. 6 години по-късно Киров потвърди, че разузнаването е имало заслуга за връщането на Русев и това, че не е бил осъден на смърт. Задачата била да се установи контакт с властите в Иран.

"Единствената настойчива молба беше да не бъде реализирана смъртна присъда. Реакцията на иранската страна беше доста емоционална, защото там наказанията за наркотици са смъртни. Не поискаха нищо в замяна. Казаха, че молбата ще бъде докладвана на президента Ахмадинеджад и религиозния водач на Иран. Още докато бяхме там казаха, че има склонност да бъде разгледана нашата молба в положителен аспект", обясни тогава Киров, припомня "Правен свят".

Впоследствие Русев бе осъден на доживотен затвор и през същата 2014 г. върнат в България. Присъдата му първо беше заменена с 5 години затвор, но след протест на прокуратурата, наказанието беше увеличено на 15 години.

Изявления след това даде и Русев, който разказа, че едва в България разбрал какво е затвор, защото в Иран изтърпявал наказанието си в килия с персийски килим, телефон и телевизор и не се лишавал от нищо.

Според Кирчо Киров в разказаната от него история с Русев няма нарушения на закона, защото не са настъпили вредни последствия.

"Това е един документ с най-общо съдържание, който два месеца, след като аз съм говорил по телевизията, му е изтекла класификацията. Това е част от войната, която днешното ръководство на НРС води срещу мен и моето семейство", добави Киров.

Наскоро прокуратурата внесе в съда второ дело срещу него за присвояване на над 5 млн. лева от бившата НРС.

Той е подсъдим и по друго дело - за присвояване на други 5 млн. лева, като на две инстанции беше осъден на 10 години затвор, но Върховният касационен съд го върна на втората инстанция за допуснати нарушения, които са попречили на правото на защита.

Днес Кирчо Киров разкри, че срещу него има и четвърто дело, което спечелил вече на първа инстанция, като в него прокуратурата го обвинявала, че като шеф на разузнаването е пътувал в бизнес класа.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева