Свързани новини

21.03.2017 11:45

Нинова: Категорично "не" на намесата на Турция във вътрешните ни дела

Видян 1449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чувайки размяната на мнения последните дни, смятам, че тонът между Турция и ЕС се изостря. Ние, като партия, казваме категорично "не" на намесата на чужда държава в нашите вътрешни дела. Бихме се обърнали към служебния премиер за още няколко конкретни действия, с които да даде ясен знак, че такава политика не е приемлива". Това казва лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за Агенция "Франс прес".


"Например призовахме го тези дни да спре една процедура за отдаване на концесия на стратегически за националната сигурност обект. Това е Летище София, за което кандидатства турска фирма, както и да се предприемат мерки за отмяна на постановление 208, което задължава българските кметове да настаняват в български общини бежанци. С такива малко по-конкретни действия може би ще се даде и по-ясен знак за поведението на България“, обясни Корнелия Нинова.


„Ние и в предизборната кампания сме казвали, че спечелвайки изборите и управлявайки, ще отменим постановление 208“, добави лидерът на БСП и добави, че постановлението нарушава принципа на равнопоставеност на български и чужди граждани.


Корнелия Нинова определи заплахите от страна на Турция за контролирано пускано на големи групи бежанци през България като рекет, натиск и изнудване над ЕС, съобщава "Фокус".


„Ние трябва да предприемем няколко конкретни неща по политики, които не сме довършили. Например да доизградим стената, която започна да се изгражда на границата между България и Турция; да изпълним закон, който предишният парламент прие, но той не се изпълнява и досега – Българската армия също да се включи в опазване на границата, заедно с Гранична полиция. Иначе като обща политика сме солидарни с тези лидери на Европейския съюз, които се противопоставят на такава агресия и на такъв опит за извиване на ръцете и рекет от страна на Турция“, уточни тя.


На въпроса смята ли, че заплахите на Ердоган за прекратяване на изпълнението на споразумението си с ЕС за задържане на мигрантите, са реални, Нинова коментира: „Не мога да гадая докъде ще стигне този човек. По това, което дотук се случва, можем да си направим изводите. Има изостряне на темата до степен да се говори за османски шут на Европа“.


„Абсолютно неприемливо е. Чрез тази агресия може да се очаква, че ще има и по-сериозни стъпки. От другата страна, тонът също доста се повиши. Досега Европа нямаше категорични действия, като отказ на техни министри да кацнат там, да провеждат агитация за референдум. И от двете страни има агресия. Не мога да предположа докъде ще стигне това, но ситуацията е опасна и изисква много ясна и категорична позиция от страна на България, а тя е Турция да не се меси в нашите вътрешни работи“, каза още Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп