20.03.2017 18:03

Добрева: Средствата за образование и наука трябва да растат на всяка цена

Видян 1377 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Средствата, отделяни от БВП за образование и наука, в дългосрочен план трябва да растат на всяка цена, дори и в ситуация на тежка икономическа и социална криза“. Това заяви проф. Ваня Добрева, кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ в 23-и МИР. Тя откри срещата на ръководители и членове на БАН, ректори на университети, представители на студентски съвети и синдикати с председателя на БСП и водач на листата на „БСП за България“ в 25-и МИР Корнелия Нинова и с лидера на БСП-София Калоян Паргов.


Форумът беше организиран от кандидата за народен представител от листата на „БСП за България“ в 23-и МИР Марин Петков, по инициатива на Федерация „Образование и наука“ с председател проф. Панайот Панайотов и под патронажа на Градския съвет на БСП в София с председател Калоян Паргов. Сред присъстващите бяха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на СУ „Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, на МГУ и председател на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, на УНСС проф. Стати Статев, на Техническия университет проф. Георги Михов, на УНИБИТ проф. д.и.н. Стоян Денчев, на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков, на ХТМУ проф. д-р инж. Митко Георгиев, на ВСУ „Любен Каравелов“ проф. Борислав Борисов, на ВУЗФ доц. Григорий Вазов, на НСА проф. Пенчо Гешев, представители на синдикатите – на ФУНИС проф. Емилия Рангелова и на ВОН към КНСБ проф. Лиляна Вълчева, както и председателят на НПСС Яна Вангелова. На срещата освен Корнелия Нинова и Калоян Паргов присъстваха още водачът на листата на „БСП за България“ в 23-и МИР Жельо Бойчев и кандидатите за народни представители проф. Георги Михайлов, проф. Румен Гечев, проф. Методи Теохаров и Христо Монов.


„Проблемите на академичната общност и на висшето образование вълнуват всеки от нас, увери Калоян Паргов. - Тези проблеми не се изчерпват само с бюджета, със средствата, които се отделят, но и с качеството на образованието. Това вълнува всеки един от университетите, предвид годишните периодични акредитации на програмно и национално равнище“.


Проф. Ваня Добрева обясни, че в предизборната си платформа коалиция „БСП за България“ предлага през следващите 4 години отделяните за образование средства от БВП да бъдат увеличени от сегашните 3,4% до 5%. „За наука предлагаме увеличение на обществения ресурс от 0,12%, колкото е в момента, на 1% от БВП. Изминалият 10-годишен период свидетелства за резки колебания във финансовите политики по отношение на образованието. А няма как да очакваме резултати, ако липсва устойчивост по този показател, коментира проф. Добрева. - В предизборната кампания чуваме различни обещания и намерения в областта на висшето образование и научните изследвания, които често съвпадат. Това дава надежда, че може да бъде постигнат национален консенсус по дългосрочната визия за развитието на България с акцент върху образованието и научните изследвания“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…