Свързани новини

17.03.2017 13:13

АФИС: Развръзка на изборите в последния момент

Видян 1399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дни преди изборите силите на БСП (31,5%) и ГЕРБ (31,2%) са толкова изравнени, че развръзката може да дойде в последния момент.


Възможно и да се стигне дори до ситуация, при която да се изчака окончателното преброяване на гласовете и официалното обявяване на резултата от ЦИК - това показват данните от проучване на АФИС, проведено между 12 и 16 март.


Заплетена остава и картината около очаквания брой партии и коалиции, които ще прескочат 4-процентовата бариера за влизане в парламента: сигурни са пет формации, но още две не са се разделили със своите шансове за успех. Не следва да се пренебрегва и сравнително високият дял на колебаещи се избиратели, при това в такава непосредствена близост до изборния ден, коментират социолозите.


Очертава се и съществено по-висока избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. и дори малко по-висока в сравнение с президентските. Повече от половината от правоимащите избиратели (51%) са твърдо решени да отидат до урните на 26 март, а още една пета е много вероятно да се включат във вота. Така очаквана активност е около 70%.


Най-голям интерес към този момент представлява групата на колебаещите се избиратели. Данните свидетелстват, че близо половината от представителите на тази група „хитруват“ в анкетна ситуация и по-скоро не биха гласували.


От данните личи, че десните избиратели са сравнително по-разколебани от левите, но изборът в ляво е и по-стеснен и сведен основно до две възможности – БСП или коалицията „АБВ – Движение 21“ (4,1%). Десните избиратели се колебаят предимно в полза на ГЕРБ, макар че видимо симпатиите им не са на страната на Бойко Борисов.


Все пак опасността гласът им да отиде на вятъра, подаден за формации, които нямат практически шансове за успех, може да ги мотивира в последния момент да пуснат някой друг глас „с отвращение“ за ГЕРБ в ситуация, при която изборите може да бъдат спечелени от техния изконен враг – БСП.


Ако има изненада, тя е низходящият електорален тренд на новата партия „Воля“ (5,3%) на бизнесмена Веселин Марешки, който стартира кампанията си с 30% по-високо ниво на подкрепа, а на финала бе застигнат и дори изпреварен от ДПС (8,5%).


Мобилизацията на избирателите на ДПС изглежда висока и истинска и почти сигурно е, че е мотивирана от появата на конкурентния субект „ДОСТ – НПСД“. Между двете формации се води скрита за погледите, но твърде разгорещена война.


Две формации са в опасна близост – коалициите „Реформаторски блок – Глас народен“ (4,4%) и „АБВ – Движение 21“. Кампанията им се развива възходящо.


Обединените патриоти (9,9%), макар да стартираха кампанията от по-високо ниво на подкрепа, ще съумеят да задържат „бронзовия медал“, но по-важното е, че без тях няма да е възможно да се сглоби никаква комбинация нито в ляво около БСП, нито в дясно около ГЕРБ.


Изследването е направено със собствени средства, уточниха от АФИС.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху