Свързани новини

16.03.2017 17:23

Губим над $100 млн. годишно: спират транзитния газ с пуска на Турски поток

Видян 2005 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С  пускането в експлоатация на морския участък от газопровода Турски поток , Газпром ще прекрати доставките на газ за Турция през Румъния и България, става ясно от публикуваното междуправителствено споразумение между Русия и Турция, съобщава руския в. Ведомости. 19 минути вече писа по темата, която вече е официализирана. Това означава загуба на повече от 100 млн. долара годишно за нашата страна, които вземаше Булгартрансгаз и с тях се покриваха минусите на Булгаргаз, за да не секва снабдяването на големи длъжници като топлофикациите и малкото останали крупни предприятия в България.


Напомняме, че държавата ни изрази желание за напускане на проекта Южен поток с изрично писмо, подписано от вицепремиера в служебното правителство на Близнашки, след това министър на правосъдието в Борисов 2 и сега кандидат-депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.


„Остава неясна единствено българската позиция по отношение на компенсациите в случай на предварително прекратяване на договора за транзит на руски газ през България”, пише специализираният сайт 3e-news, който пропуска да отбележи,     че за това не стигнаха повече от 2 и половина години.


Освен, че ще изгуби парите си от транзит на газ, България ще го внася от 2019 г., която е съвсем близо, на по-високи цени, тъй като Турция като нова транзитна страна ще си слага горница, както ние постъпвахме с нея досега. Това са още $ десетки милиони.


 „Страните изхождат от това, че газа от Русия, който се доставя за Турската република на границата на Турската република с република България, от датата на пускането в експлоатация на морския участък 1 (първата тръба от „Турски поток“) ще се доставя по морския участък 1“, се казва в документа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият ден е доста по-приятен и жизнерадостен

Вашият ден е доста по-приятен и жизнерадостен, в