Свързани новини

15.03.2017 14:26

Ирена Анастасова: Планираното увеличение на учителските заплати е крайно несправедливо

Видян 1783 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Толкова масово прокламираното увеличение на учителските заплати уж с 10%, а всъщност с 8%, е крайно несправедливо спрямо по-малките учебни заведения, заяви директорът на столичното 125 СОУ Проф. Боян Пенев Ирена Анастасова, която е кандидат за народен представител с №5 от листата на БСП за България в 23-ти МИР.


Доказаният експерт в средното образование смята, че предлаганата схема ще разтвори още повече ножицата между големите и малките училища и ще затвърди неравенството между тях.


По този начин в големите учебни заведения учителите наистина ще получат увеличение на заплатите и то по-високо от средното, разписаното в колективния трудов договор, а в малките отново няма да има увеличение, обясни тя.


Анастасова разкри, че е направила бързо проучване сред колегите си в различни училища в София за това какво увеличение на заплатите на учителите ще бъде получено след подписването на колективния трудов договор.


„Така излиза, че в училищата, големи колкото това, на което аз съм директор, заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 10%. В тези, в които има между 500 и 700 ученици, ще бъде с 8%, а в онези с 300 и по-малко – няма да има увеличение, освен до постигане на минималния праг от 660 лв. И какво излиза в крайна сметка? Разделението между големите и малките училища става още по-жестоко. А моето предложение беше всички учителски заплати да бъдат увеличени с 15%. Какво имам предвид? Във всяко училище знаем колко учители има. Лесно можем да изчислим и средната им основна работна заплата. И върху нея да поставим по 15% увеличение. Делегираните бюджети достатъчно сериозно разделиха училищата, затова мисля, че не бива да увеличаваме още това разделение с посочената несправедлива схема за увеличение на заплатите на учителите“, каза още тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и