Свързани новини

14.03.2017 10:58

Рашко Младенов: Ръководството на Квадрат 500 не се справя

Видян 1427 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководството на националната галерия "Квадрат 500" не се справя както трябва, заяви служебният министър на културата Рашко Младенов в ефира на бТВ. Той уточни обаче, че не бърза да взима решение след скандала с повредените картини.


„Аз не бързам да взимам решение, защото искам докрай да разбера за какво става дума”, каза министърът.


Той заяви, че е бил в галерията и е видял прозорци, запушвани с вестници. Разговарял е и с директорката, както и със Светлин Русев, който подаде оставка като ръководител на художествения съвет на галерията, след като проблемът стана публично известен.


По думите на Рашко Младенов картините могат да бъдат възстановени. Както стана ясно обаче, служителките, които съобщиха за проблема, бяха незабавно пенсионирани, защото уронвали престижа на Българския Лувър.


Повредата в климатичната система е станала на 7 януари. Температурата в музея се понижила, а това оказало влияние върху картините. Уредничките в музея Искра Захариева и Мария Димитрова съобщили за проблема на художника Недко Солаков. Няколко дни по-късно двете получили известия за пенсиониране, защото уронвали престижа на Националната галерия.


Правилното съхранение на картините изисква влажност на въздуха между 45-55 процента и температура между 18 и 22 градуса. Според системата за измерване на температурата по време на аварията тя е паднала до 15 градуса, каза Весела Радоева, ръководител на отдел „Комуникации” в Националната галерия.


„Когато аз се върнах от болнични - на 19-и, установих, че температурата в залата беше 9 градуса. Проблемът е огромен. На риск са поставени най-ценните картини, които притежава България”, посочи обаче Искра Захариева.  Най-тежко е състоянието на картините от фонда за чуждестранно изкуство в Зала 6.


Някои от картините вече са свалени за реставрация, а върху други е залепена специална хартия, за да се следи промяната в състоянието им.


Всички пари, оставени от предшественика му Вежди Рашидов, ще трябва трябва да покрият миналогодишните дългове, каза още Рашко Младенов.


„Много културни институти, които са си спечелили субсидията и не са им дадени в края на миналата година, сега трябва да им се дадат от този бюджет”, уточни той.


Не съм съжалил, че станах министър, каза още министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!