Свързани новини

10.03.2017 16:18

Златев: От възродилите контрабандата на горива единият е мъртъв, другият е Дянков

Видян 2494 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сивият сектор на пазара на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа в тази печална класация, заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация, пред БЛИЦ:

- Г-н Златев, убеден ли сте, че държавата ще се съобрази с предложението на Петролната и газова асоциация, контрабандистите на горива да бъдат вкарвани в затвора за 25 години?

- Това предложение бе направено в контекста на инициираните дискусии от Петролната и газова асоциация. Вчера в България се проведе среща на нефтените и газови асоциации от страните в Централна и Източна Европа. Обсъждаха се две неща. Едното е визията за бъдещето на горивата и въобще за сектора. Второто е сивият сектор. За съжаление констатирахме, че в нашата страна проблемите са най-значими и драматични. Колегите признаха, че и те са се срещали с подобни проблеми като в България, но преди петнайсетина и повече години и споделиха с нас опита по преодоляването им.  Във всяка страна за решаването на тези проблеми е подхождано по различен начин, но общото е, че наказанията в другите държави са били много по-тежки от тези в България. В Полша за контрабанда на горива се предвижда наказание от 25 години лишаване от свобода.

- Ще се стигне ли до подобни наказания в България, като знаем, че в много от случаите контролните органи не са на необходимата висота?


- Аз винаги съм бил за еволюционно, а не за революционно развитие и не съм убеден, че наказанието е точно мярката, която трябва да се прилага. Въпросът е държавата да намери тази формула, с която да гарантира собствения си интерес и да си събере данъците. Икономическата основа е важна за всяка една държава и от нея до голяма степен зависи благосъстоянието на хората. В тази посока най-важно е да се съберат данъците. Малко е смешно да говорим 25 години за преход без никой да е дефинирал какво точно означава преход! Преди е имало едни закони, на следващия ден те са се променили и трябва да се изпълняват. Крайно време е да приключим с оправданието, че за проблемите ни е виновен само преходът. И е крайно време политиците да обяснят на българските граждани защо са най-бедни в целия Европейски съюз. Вместо това политиците залъгват хората със скъпия ток, със скъпия бензин и хляб, за да не отговорят на този съществен въпрос. А истината е, че ние сме най-бедните. Иначе цените на горивата и на тока са такива каквито са в цяла Европа. Ние искаме да живеем по международните икономически правила, да плащаме европейски данъци и да сме абсолютно солидарни с мерките, които Европейският съюз предвижда и в същото време да получаваме три пъти по-малко от европейците. Е, няма как да стане!

- Контрабандата на горива достигна връхната си точка по времето на правителството "Костов". Забелязвате ли промяна от онзи период до сега?

- Забелязвам как същият този модел бе репродуциран от двама през 2014, 2015 и 2016 година. Нищо не се е променило. Тогава слагаха печатите на танкерите в Горубляне и до летище София, сега ги слагат на друго място! Моделът е един и същ.

- Кои са тези двама?



- Двамата не са сред живите! Знаете много добре, че имаше една легендарна личност - Косьо Самоковеца (Константин Димитров-Самоковеца бе разстрелян на площад "Дам" в Амстердам на 6 декември 2003 година от холандеца Ервин Врекер. Чужденецът бе осъден на 15 години затвор и след като излежа по-голямата част от присъдата си е на свобода). Имаше и една дама, която бе шефка в митниците - Шинка Манова (Манова, бивш началник на митницата в Горубляне, и нейният шофьор, който е на 25 г., бяха застреляни в София, на улица "Деян Белишки", в джип "Тойота" на 10 октомври 2005 г.)

- А кои са двамата, които дърпат конците на контрабандата сега?


- Страхувам се, че единият вече не е между живите. А другият не знам дали е в Русия, Щатите или на друго място...

- За кого говорите?

- Всичко това стана по времето на министър Симеон Дянков.

- Ще се отрази ли заиграването на Веселин Марешки с цените на горивата на бензиностанциите му с изборния резултат за партията му?

- Аз от политика никога не съм се интересувал за разлика от някои внушения, които се правят в обществото. По тази причина не мога да отговоря на Вашия въпрос. Въпросът, който си задавам по отношение на цените в бензиностанциите на човека, за когото ме питате, е - това купуване на гласове ли е? Когато той казва - аз ще ви направя цената 1.80 лева за литър гориво, а те ще ви я направят 2.20 лева за литър! Не знам защо Марешки твърди това нещо. По принцип отказвам да коментирам Марешки, но над него има тежък политически чадър. Това е проблем на държавата.

Прочети повече в Blitz.bg: http://www.blitz.bg/obshtestvo/valentin-zlatev-v-senzatsionno-intervyu-pred-krachunov-dvama-reprodutsirakha-kontrabandata-ot-vremeto-na-kostov-ediniyat-e-mrtv-drugiyat-e-dyankov_news494450.html


 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей