Свързани новини

10.03.2017 09:34

Преизбраха Туск, Полша блокира заключенията от срещата на лидерите от ЕС

Видян 1502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полша блокира заключенията от срещата на лидерите от ЕС, след като те назначиха за втори мандат председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БНР. Министър-председателят на Полша Беата Шидло обяви, че няма да подкрепи общите заключения на срещата на върха в знак на протест срещу удължения мандат на сънародника ѝ. Управляващата партия "Право и справедливост" обвинява бившия премиер в подривна дейност срещу правителството. Варшава нямаше право да блокира назначението на Туск, подкрепен от останалите лидери. Тя обаче разполага с вето върху останалите теми от дневния ред, които вече бяха подготвени в проектодекларация между правителствата. След ветото заключителният текст от срещата няма да има юридическа стойност. Планираните заключения бяха свързани със свободната търговия, финансовите въпроси, миграцията, сигурността и отбраната.


Лидерите на ЕС заседават днес без представител на Великобритания. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят бъдещето на ЕС след напускането на Обединеното кралство. Предвижда се това да бъде началото на разговорите около очертаните от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пет посоки за бъдещето на ЕС до 2025 година.


От правителствните ръководители се очаква да направят корекции и допълнения в текста на политическия докумет, който окончателно ще бъде приет на 25 март в Рим послучай 60-тия юбилей на основополагащите договори на ЕС. Декларацията няма правно обвързващ характер, а е по-скоро заявление как Европа смята да остане единна през следващите 10 години след напускането на една от членките на Съюза, на фона на геополитическа и регионална нестабилност.  За разлика от идеите на Еврокомисията, изложни в т.нар. "Бяла книга", текстът,   подготвян от екипите на Доналд Туск и премиерите на Малта и Италия, се очаква да е дипломатически изтънчен и да избягва неудобната фомула за Европа на няколко скорости.


Срещу налагането на модела за твърдо ядро и периферия се обяви България и останалите източноевропейски страни, които се опасяват, че интересите им ще пострадат за сметка на засилената интеграция между старите западни държави в еврозоната. В части от черновата се признава, че някои страни могат да напредват и са се сближават по-бързо в определени области, като оставят вратата отворена за останалите, желаещи да се присъединят по-късно.


Без да се навлиза в конкретни идеи за реформи на ЕС, ще бъдат посочени цели като подсилване на икономическия и валутния съюз, сътрудничество в отбраната и сигурността, и социалната политика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион