Свързани новини

08.03.2017 17:03

Вдигнаха водата с 18%, не им дреме!

Видян 2583 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на водата в София все пак ще поскъпне от 1 април 2017 г. с 18 на сто, каквото бе първоначалното намерение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това става ясно от публикувания протокол на закритото заседание на комисията от 27 февруари, на което трябваше да се вземе окончателното решение за влизане в сила на петгодишния бизнесплан и ценовите предложения до 2021 г. на Софийска вода. Адвокат на поскъпването е Владо Каролев - съветникът на лидера на РБ Лукарски. А съставът на КЕВР, приел незаконното според концесията, която НЕ предвижда вдигане на водата над 43,5 ст., колкото е струвала през 2000 г., бе излъчен от мнозинството, подкрепяла в 43-ото Народно събрание правителството Борисов 2.
Предложението за връщане на бизнесплана и цените за преработка от концесионера в срок от три месеца е било отхвърлено от мнозинството в КЕВР, пише Медиапул.



Председателят на регулатора Иван Иванов е бил за преработка на бизнесплана с норма на печалба от 9.94%, но колегите му не са били съгласни с това. Дори Иванов (ДСБ, сега Нова република) е критикуван, че иска да се изкара защитник на обществените интереси. На практика излиза, че преработеното решение ще търпи по-скоро юридически редакции, отколкото по финансовите параметри и реално ще се потвърдят вече дискутираните цени.



Според тях от 1 април кубик вода в София, който в момента струва 1.82 лв. с ДДС, вече ще се се плаща от домакинствата по 2.16 лв. Или 5 пъти (!!!) по-скъпо от заложеното в концесионния договор.



Предложението на Софийска вода бе водата да поскъпне с 32 на сто през 2017 г., догодина – с 47 процента, през 2019 г. - с 57%, през 2020 г .- с 64%, а през 2021 г. - със 71 процента. Регулаторът обаче "оряза" повишаването съответно до 18%, 27%, 35%, 41% и 47 на сто за всяка от следващите пет години.
В този период Софийско вода смята да инвестира почти 200 млн. лв., което обаче е по-малко от предишния петгодишен период, когато във ВиК-мрежата на София са вложени 230 млн. лв.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но