Свързани новини

07.03.2017 14:53

Замърсяването убива повече от СПИН и Ебола, отсече СЗО

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Замърсяването на въздуха е по-голяма опасност за човечеството от СПИН и Ебола, отговорно е за 25% от смъртните случаи при децата до 5-годишна възраст и вреди най-много на останалите хлапета, предупреди Световната здравна организация в специален доклад. Напомняме, че България е най-мръсната страна на целия европейски континент.


Замърсяването причинява не само смърт, но и тежки случи на пневмония, малария и диария не само на подрастващите, сочи още СЗО, цитирана от влиятелния британски Дейли Телеграф. В града, където той излиза – Лондон, новият кмет Хан изнесе смущаващи данни за заболеваемостта и на тази база наложи 10 паунда (23 лева) такса за влизане с кола в центъра. При Борис Джонсън метромрежата беше разширена почти двойно, бяха построени цели нови линии, особено в Източен Лондон, където бяха и съсредоточени повечето съоръжения за олимпиадата през 2012 г.


Замърсяването на въздуха е комплексен фактор, който влияе не само директно, но и чрез водата, храната и т.н. и при това не само на дихателната система, но дори и на мозъка, доказаха британските учени. Най-тежко се отразява върху когнитивните – познавателните способности на децата.


Д-р Маргарет Чан – генерален директор на СЗО коментира: „Замърсената среда е убийствена за децата и други хора, по-изложени на риск от заболяване и смърт. Имунните им системи са по-слаби и това ги прави по-раними от недоброто състояние на въздуха, водата, храната. Светът трябва да направи спешни и огромни инвестиции в изместването на рисковете чрез подобряване на качеството на въздуха и водата, чрез пречистване на горивата, намаляване на изполването на химикали във всички области, разширяването на зелените площи особено в градовете и много други мерки”. Всичко това е точно обратното на правеното у нас, особено в светлината на защитата на минната индустрия и ТЕЦ-овете на въглуща, на приемането на СЕТА и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей