07.03.2017 10:55

Шествие за правата на жените на бул. Витоша

Видян 997 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Български фонд за жените организира Шествие за правата на жените, което ще се проведе в София на 8 март от 17.00 часа на пешеходната зона на бул. Витоша, между бул. Патриарх Евтимий и ул. Алабин.


Фондът кани и мъже, и жени, които се солидаризират с глобалното послание за гарантиране на равноправие, справедливост и човешки права на жените, да подкрепят събитието.


Причината шествието да се състои на тематичния ден е да се даде гласност на съществуващите все още неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различни сфери на живота, а поводът – да бъде изразена солидарност с националната стачка в САЩ „Ден без жени“ (A Day Without a Woman). На 8 март американките ще излязат на протест срещу нарушаването на техните човешки права от настоящия американски президент и, най-вече, срещу съществуващия патриархален ред, който позволява възхода на политици-сексисти и подценява системно приноса и участието на жените в общественото и икономическото развитие. Подобни шествия ще се проведат в над 30 държави по света.


На 8-ми март е важно да припомним, че жените в България имат право да гласуват, да учат в университет и да работят от няма и век. И че, както всяко право, тези права могат да бъдат отнети, защото и у нас има политици-сексисти, продукт на патриархалната култура. Необходими са целенасочени политики, за да бъде гарантирано участието на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот.


Пречки пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка четвърта жена в България; съществуващата разлика в заплащането - у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; ограниченото участие във вземането на решения и отчитане на специфичното въздействие на нормативната уредба върху жените – едва 19% бяха народните представителки в 43-тото НС.


Световните статистики са също толкова фрапиращи – 70% от всички бедни хора по света са жени, две трети от всички необразовани деца са момичета, а всяка трета жена в света поне веднъж в живота си ще бъде жертва на физическо или сексуално насилие. Неравнопоставеността на половете не е проблем само на жените, дискриминиращите стереотипи засягат и влияят негативно и на мъжете и децата. Според едно от последните проучвания на МакКинзи, ако до 2025 г. светът успее да преодолее неравнопоставеността и жените участват наравно с мъжете в икономиката, глобалният БВП ще нарасне с 28 трилиона долара годишно. А елиминирането на насилието ще спести между 1 и 10 % от БВП на всяка държава, което е над 8 трилиона долара годишно. Накратко, равнопоставеността ще ни направи по-богати, по-щастливи и по-свободни да изразяваме себе си, отвъд ограничаващите стереотипи.


Посланието на организаторите гласи: „Шествието е за всички нас, жените, хората, които искат да живеят в по-справедлив и щастлив свят. Искаме да бъдем свободни, уважавани, дарявани с любов, но не такава, която наранява физически; да бъдем себе си. Искаме да няма жертви на насилие, искаме да получаваме заплати и пенсии, равни с тези на мъжете, искаме да не ни е страх нито нощем, нито денем, когато се разхождаме сами, искаме политици, които не използват сексистка реч. Искаме управляващи партии, които са ангажирани да работят за запазване на човешките права и човешкото достойнство. Искаме закони и институции, които ни закрилят. Искаме най-естественото нещо за 21 век – равноправие.“


За Български фонд за жените:


Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска фондация, която подкрепя  местни граждански организации (НПО), работещи по правата на жените и за постигане на реална равнопоставеност между половете във всички сфери на обществения живот. Фондът работи запреодоляване и елиминираненастереотипите, дискриминацията и насилието, основанинапола, и заразвитиенаобщество, в коетовсякомомиче и женадаимаусловиядаразгърнесвояпотенциал и възможности в най-пълнастепен. Засвоите12годинисъществуванеФондът е подкрепилнад200проекта с повечеотполовинмилионалева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще