Свързани новини

07.03.2017 10:26

Манолова: Отпадането на ДДС върху дарените храни не работи

Видян 1303 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Законовият текст за отпадането на ДДС върху дарените храни не работи, защото изпълнителната власт не си е написала домашното и не си е свършила работата и не е е готова подзаконовата нормативна база, която реално и на практика да освободи дарените храни от данък добавена стойност. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" националният омбудсман Мая Манолова преди днешния старт на кампанията "Великден за всеки":

Това ще бъде една от нашите задачи във второто издание на кампанията – до края на този месец да накараме три министерства да издадат съответните подзаконови актове, за да имат стимули готовите за милосърдие производители и търговци на храни да го направят и да има повече дарения от храни в навечерието на празника.

Предвижда се в тазгодишното издание на кампанията обхванатите пенсионери да получат ваучер за храна, валиден в 5 хиляди обекта и не по списък "брашно, ориз, макарони", а да могат да закупят това, което е необходимо за празничната трапеза, уточни Мая Манолова.

За целта започва есемес кампания на кратък номер 1255 и открита дарителска сметка, в която хората могат да превеждат дори минимални суми. Кампанията е насочена основно към социално ориентирания бизнес по места да дарява пари и храни, така че да няма гладни хора за големия празник, допълни омбудсманът:

Специфично за кампанията е, че всеки дарител насочва своята сума към конкретна община и така има и по-сериозни стимули за бизнеса в една местна общност да подкрепи своите си пенсионери за християнския празник.

Резултатите от миналата година сочат събрани дарения за 1 милион лева, с които са били зарадвани 33 хиляди пенсионери с ваучери за храна и още хиляди – с хранителни пакети, припомни Мая Манолова:

През миналата година имаше общини, в които абсолютно всички пенсионери получиха ваучери за храна, разпределени и предоставени с подкрепата на "Български пощи" в съответните пощенски клонове.

Партньори на кампанията на националния омбудсман са НОИ и "Български пощи", като данните кои пенсионери могат да получат ваучери за храна, ще бъдат предоставени от НОИ.

Националната кампания "Великден за всеки" ще започне днес с молебен в храм "Св. св. Кирил и Методий" в столицата. Тя се организира с партньорството на Българската православна църква, като патриарх Неофит лично ще благослови инициативата, насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни – българските пенсионери.


 Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей