06.03.2017 13:59

СЗО: 25% от смъртните случаи при децата са заради замърсен въздух

Видян 1127 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Eдна четвърт от смъртните случаи на най-малките деца в света се дължи на замърсена околна среда, мръсна вода и въздух, съобщи Световната здравна организация (СЗО), предаде БНР.


Изследванията на лекарите показват, че това може да е причина за тежки случаи на диария, малария и пневмония и да причини смъртта на повече от един милион и 700 хиляди деца всяка година.


Развиващите се органи, имунна система на малките ги правят особено уязвими на мръсния въздух и вода, каза генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан.


В доклада СЗО твърди, че вредното излагане може да започне още от утробата и да продължи, ако малките деца дишат замърсен въздух, вътре или извън дома си, както и ако са изложени на цигарен дим. Тези фактори увеличават риска от пневмония, а също и от хронични респираторни болести в дългосрочен план, като астмата.


В предишния доклад на Световната организация от 2016 година България беше поставена на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух, който дишаме. Тогава изследването беше посветено на замърсяването с фини прахови частици.


От Здравната организация препоръчват държавите да направят по-големи инвестиции в подобряване на качеството на водата, както и за използване на по-чисти горива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп