Свързани новини

06.03.2017 15:07

Валутният борд е суверенитетът на България, закле ни проф.Ханке

Видян 2303 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Световноизвестният икономист Стив Ханке – баща на валутния борд у нас, смята, че суверенитетът на страната се поддържа от валутния борд. Според него ако той бъде премахнат, това би означавало, че нашата държава се отказва от своята независимост, каза самият той пред Блумбърг тв България. Махането на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка, коментира икономистът проф. Стив Ханке. По думите му това е „единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена”.


Ако бордът бъде премахнат, това е погрешният път, по който може поеме страната, на фона на настоящата политическа обстановка, смята супер експертът. По думите му никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, особено предвид задаващите се избори във Франция. "Възможно е да станем свидетели на още вълнения, подобни на Brexit", предупреди проф. Ханке.


За сваляне на валутния борд се обяви бившият премиер Иван Костов, чието правителство, по ирония на съдбата, въведе у нас този тип финансов режим по съвет на Ханке на 1 юли 1997 г. и така гарантира финансовата ни стабилност вече 20 години. Сегашното мнение на Костов бе подкрепено от някои икономически кръгове. Според тях вързаният курс на лева пречи на износа и на възможността на БНБ да води по-гъвкава лихвена политика.


Истината е, че ред правителства и близки до тях олигарси просто мечтаят да похарчат резерва на БНБ от близо 20 млрд.евро или почти 40 млрд.лв., който стои блокиран, като гарантира курса на лева от 1,95583 към еврото.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни