Свързани новини

04.03.2017 08:46

Китай отново вдига парите за отбрана

Видян 1501 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бюджетът на Китай за отбрана за тази година ще бъде увеличен с около 7 процента спрямо 2016 г., почти с толкова, колкото и миналата година (7,6 процента), предаде „Франс прес”, като се позова на говорителката на парламента Фу Ин.


Точната цифра ще бъде назована от китайския премиер Ли Къцян в речта му в неделя при откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители.


Пекин редовно огласява такава информация в началото на март, но тази година това става само дни, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да увеличи значително (с близо 10 процента) военните разходи на САЩ, които и сега са най-мащабните в света.



По официални данни китайският бюджет за отбрана за миналата година възлиза на 954 милиарда юана (132 милиарда евро), но според азиатски и западни анализатори реалните разходи на китайските въоръжени сили са по-големи.


В отговор на въпрос дали Китай няма да представлява военна заплаха, Фу отхвърли всякакви критики. "В последните 10 години по света имаше много конфликти и войни с безчислени жертви и ранени. Кои от тях бяха дело на Китай?", запита тя и добави: "Китай не е навредила на нито една страна".


В контекст


Макар Китай да е увеличил бюджета си за отбрана десетократно за 15 години, той остава далеч след САЩ, чиито въоръжени сили разполагат със 604,5 милиарда долара (575 млрд. евро), сочат данните на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания.


Военните разходи на Пекин обаче са значително по-големи от военния бюджет на Русия (трети в света с 56 млрд. евро), следвана от Саудитска Арабия (54,1 млрд. евро), Великобритания (49,9 млрд. евро) и Франция (44,9 млрд. евро) според същия източник.


Въоръжените сили на Китай, чийто личен състав бе съкратен наполовина от 80-те години на миналия век насам, остават най-големите в света по численост (2 милиона души), като се изключи НАТО, припомня АФП.


Източник: бТВ



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи