Свързани новини

01.03.2017 11:13

Броят на секциите за гласуване извън страната – ясен на 4 март

Видян 1095 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 4 март ще стане ясен окончателният брой на секциите за гласуване извън страната. Крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтече в полунощ. Няколко хиляди са невалидните заявления - това съобщи в предаването "Преди всички" Димитър Иванов, който живее в Швейцария. Според него около заявлението има объркващ елемент, защото хората го възприемат като документ за регистрация, а всъщност то служи единствено за отваряне на изборна секция.


То не е обвързващо, може да не гласува там, където е подадено или другаде, човек може да се върне и в България и да гласува по постоянен адрес, обясни Иванов. Той допълни, че част от сънародниците ни зад граница фигурират както в списъка на потвърдените заявления, така и в този на непотвърдените и очерта това като проблем.


Пред "Хоризонт" говорителят на ЦИК Камелия Нейкова предположи, че тези случаи на фигуриране и в двата списъка са единични.


Относно заявлението за гласуване извън страната тя отбеляза, че няма объркващ елемент и такова е законодателното решение. За тези избори от общо 41 318 заявления към 18 часа вчера, едва 1360 са подадени чрез дипломатически и консулски представителства - всички останали са направени онлайн, посочи говорителят. Техническите грешки в заявленията според Нейкова се появяват при изписване на имена или данни от документа за самоличност.


Българите, живеещи и гласуващи зад граница, предлагат всички секции, които някога са били отваряни по света, с техните наименования да фигурират в падащо меню, предварително интегрирано в електронната система, а не да се въвеждат на ръка и всеки път всичко да започва от нулата, стана ясно от думите на Димитър Иванов.


Относно Германия и броя на секциите извън дипломатическите представителства заради специфичния режим на разкриването им, Камелия Нейкова отбеляза, че засега няма информация за разрешено разкриване на секции извън дипломатическите и консулски представителства и почетните консулства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели