Свързани новини

24.02.2017 17:04

Станишев: Тереза Мей си мисли, че тя поръчва, а ЕС плаща сметката

Видян 1471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на ПЕС изрази категоричната си подкрепа за Джереми Корбин на конференция в Лондон. Корбин: Искаме българските граждани на Острова да се чувстват точно толкова защитени, колкото британците в България

"Хората бяха лъгани за Европа и Лейбъристката партия трябва да им каже истината за Брекзит." Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев на конференция в Лондон, посветена на темата Великобритания след Брекзит. Домакини на форума бяха ПЕС и Лейбъристката партия.


От името на левите партии в Европа, Станишев изрази категорична подкрепа за британските лейбъристи, които отстояват проевропейска политика за страната.

Президентът на ПЕС критикува остро поддръжниците на антиевропейската кампания във Великобритания, които продължават да сипят лъжи за Европейския съюз и бъдещите отношения с Обединеното кралство с него.


„Живеем в тежки времена, но говорейки за истината, трябва да подчертаем, че случаят „Брекзит" бе основан на минипулация. Излъгаха британските граждани, защото те не знаеха, че напускайки ЕС, напускат общия пазар.", подчерта в словото си пред форума Станишев.

 

Той заяви още, че втората заплаха, използвана в кампанията за референдума, е миграцията. „Но нека си признаем, че европейската миграция е в пъти по-малка от миграцията от всяка друга точка на света.", продължи лидерът на европейската левица. „Гражданите бяха излъгани, че британците няма да плащат цена за излизането си от ЕС. Но сега разбират, че тази цена е твърде висока.", каза още той.

„Сега се опитват да кажат на всяка партия, която е против Брекзит, че се изправя срещу волята на британския народ, изразена на референдума. И днес британските лейбъристи трябва да накарат управляващите да изпълнят поетите обещания, удобно забравени след референдума.", подчерта Станишев.

 „Консерваторите доведоха до провал преговорите с останалите 27 европейски правителства. Тереза Мей си мисли, че е в ресторант, където си поръчва всичко от менюто, но кара ЕС да плати сметката. Това няма как да се случи. Великобритания се нуждае от това Лейбъристката партия да каже истината за този деструктивен подход.", каза още Станишев.


„Никой не иска да накаже Великобритания за решението на гражданите й, ние искаме честни." преговори, продължи той. И подчерта, обръщайки се към британците: „Не може да имате по-добра сделка извън ЕС, отколкото вътре в ЕС. Не си мислете, че принципът „разделяй и владей", ще проработи и ще можете да сключите двустранни сделки с всяка страна поотделно. Останалите правителства в Европа разбраха, че е по-добре да са заедно в тези преговори."


„Консерваторите ще се опитват да използват противопоставянето „ние срещу тях", но това е път за никъде, защото накрая ще се окажем в Европа, разделена със стени, в която всички се гледаме с недоверие.", бе категоричен президентът на ПЕС.

След Сергей Станишев говори Джереми Корбин. Сред участниците в конференцията са британски депутати и евродепутати, министри в сянка от лейбъристката партия, чуждестранни гости и голям брой активисти на партията.

Корбин благодари на Станишев за подкрепата на европейските социалисти.
„Британците винаги са имали странни отношения с Европа - ние сме от другата страна на Канала, но Британия не може да се изолира.", започна речта си лидерът на лейбъристите.
„Най-голямото предизвикателство за нас е да възстановим доверието на избирателя, защото нашите привърженици са изключително притеснени за бъдещето след Брекзит. Налага се да приемем резултатите от референдума, но това не означава да следваме консерваторите. Решението, което ще вземем като нация, е важно за поколения напред. Правителството на Тереза Мей ще използва Брекзит като оправдание за кризата, причинена от собствената му политика на ограничения."


„Трябва да работим за едно добро бъдеще на европейците и британците. В момента, в който излезем от ЕС и нямаме защитата на европейското законодателство, ще се превърнем в магнит за американските корпорации. Така ще бъдат застрашени правата на работниците. Ще загубим работни места и социални права. Ние, лейбъристите, обещахме да възстановим британската индустрия чрез инвестиции в човешкия капитал, в нови работни места. Брекзит ще струва скъпо на обикновения британец, защото не само финансовият капитал е свързан с Европа, а също и малкият и средният бизнес", каза Корбин.


„Трудовите права на европейските граждани трябва да бъдат защитени във Великобритания, те са добре дошли да работят на Острова.Никога няма да обърнем гръб на европейската солидарност."

 

Пред българските медии Корбин сподели: „Вашите студенти са добре дошли на Острова! Искаме българските работници тук да се чувстват точно толкова защитени, колкото британските граждани в България!"


„Изправени сме пред общи проблеми - от безработица до мигрантска криза. Нека не позволим на Брекзит да ни раздели.", призова още Корбин.


Той припомни, че Сергей Станишев идва от Турция, където е изразил подкрепа на лидерите на турската Демократическа партия на народите, които са в затвора. Президентът на ПЕС присъства лично на процеса в Истанбул на 23 февруари.

В речта си Корбин потвърди близките позиции на британските лейбъристи с другите леви партии от Европа и очерта предизвикателството пред своята политическа сила да отстоява европейските ценности. По този начин Корбин отправи послание и към симпатизантите на Лейбъристката партия, две трети от които гласуваха за оставането на Великобритания в ЕС на референдума.

 Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително. Във