Свързани новини

24.02.2017 14:42

БСП и КТ Подкрепа с общи позиции

Видян 1707 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имаме общи позиции с КТ "Подкрепа”, сред които развитието на родно производство и индустрия, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.


„Обсъдихме с КТ „Подкрепа” нашата предизборна платформа, техните идеи и предложения за нейното развитие, защото тя не е затворена. Имаме общи позиции- да съсредоточим усилията за развитие на собствена индустрия и икономика, българско производство.”


Това заяви на пресконференция в централата на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова след среща с ръководството на КТ” Подкрепа”. Тя добави, че в момента икономиката ни е базирана основно на евросредства и вече сме закъснели за развиване на собствена.


Единодушни за нуждата от политика за повишаване на доходите


„Основна тема в разговорите ни с КТ „Подкрепа” бяха доходите – работни места, свързани с икономика и доходи. На едно мнение сме, че трябва да се намери механизъм за нарастване на доходите”, заяви Нинова. Тя обясни, че в тази сфера са били обсъдени въпросите с минималната работна заплата и механизмите за нейното нарастване.


„Не сме съгласни, че в тригодишната прогнозна рамка на ГЕРБ в следващите години не се предвижда увеличение на минималната работна заплата. Ние сме за увеличение и не смятаме, че това ще доведе до страхотни катаклизми в икономиката, фалити на фирми.


Времето и практиката показват, че това не се случва”, обясни председателят на БСП. Тя каза, че идеята, залегнала в платформата на „БСП за България” за преизчисляване на пенсиите, ще доведе до тяхното реално увеличение. По думите й само прилагането на швейцарското правило не е достатъчно.


Икономика и образование трябва да се обвържат с дългосрочно планиране


Корнелия Нинова посочи, че друга важна тема по време на разговорите е било образованието. „Обща е позицията ни, че е катастрофално положението с професионалните кадри, необходими за икономиката.  „Икономика и образование трябва да се обвържат с дългосрочно планиране- какви сектори ще се развиват в икономиката и какви кадри са необходими за тях, за да се направи така реформа в образованието”, обясни лидерът на левицата.


Категорично сме против подписването на СЕТА


Корнелия Нинова изтъкна, че КТ „Подкрепа” и БСП са на една и съща позиция по подписването на СЕТА. „Против сме корпорации да съдят държава в специални съдилища, само ако тази държава не им гарантира печалба. Против сме да се пренебрегват националните парламенти и националният суверенитет, когато се взимат решения, важни за съответната държава” каза още тя и поясни, че става въпрос за това, че когато се въвеждат регулации, трябва да се питат други институции, преди това да бъде направено.  


„Когато влезе този документ в българския парламент, ние няма да го ратифицираме”, категорична бе Корнелия Нинова.


Ваня Григорова: Напълно единодушни сме с БСП по отношение на СЕТА


  „Напълно единодушни сме с БСП по отношение на СЕТА. Това споразумение не бива да се подкрепя, без сериозна реформа в него“, заяви категорично Ваня Григорова, икономически съветник към КТ"Подкрепа". Според нея не може да има наднационални арбитражи, които подкопават националния суверенитет. Тя подчерта, че има редица случаи в България- как държавата е била съдена за политика, която е провеждала.


Григорова е на мнение, че има и други опасения и рискове, които съдържа това споразумение. „Намираме за недопустима намесата на европейски политици във вътрешния ни разговор по темата и ще продължим  заедно с всички, които намират споразумението за вредно. То е вредно и за пазара на труда, за социалните права на гражданите и икономиката“, каза още Ваня Григорова.


  Димитър Манолов: Трябва да се направят съответните стъпки, за да дадем друг тласък на развитие на държавата


  „Ние сме силно притеснени от състоянието на няколко ключови сектора в държавата – образованието, вътрешна сигурност, здравеопазването, както и „слонът в стаята“, който се правим, че не виждаме – бедността“. Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. Според него, докато сме в низходящата спирала, като държава, не ни очаква нищо добро.


„За да бъде променен този ход на събитията, всички участници трябва да положат усилия, да направят съответните стъпки и да дадем друг тласък на развитие на държавата“, категоричен е Манолов.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.