Свързани новини

21.02.2017 09:16

Юнкер: ЕС вече си е на няколко скорости

Видян 2382 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Европа на няколко скорости съществува”, заяви председателят на Европейската комисия Юнкер. ”Не може някои държави от ЕС да пречат на други да напредват”, добави той, цитиран от БТА, по повод идеята на Белгия, Люксембург и Холандия, подкрепена и от други по-богати страни, за обособяване на ядро и периферия в Общността на основата на членството в еврозоната. Напомняме, че Юнкер беше 18 години премиер на една от държавите в БеНиЛюкс – Люксембург, преди да оглави правителството на целия Евросъюз.
Идеята на тройката бе представена официално по-рано този месец на заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Малта. Според тази идея Съюзът може да се промени така, че държавите от Общността да участват само в онези политики, които възприемат безрезервно.



Напомняме също, че в проекта за ревизия на Лисабонския договор се предвижда решенията вече да не бъдат вземани с единодушие на всички 27 или 28 членки на ЕС, а с мнозинство. Това лишава от права и възможност за влияние на малките нови държави като България, Румъния, Вишеградската четворка, Кипър и Малта, прибалтийската тройка, дори Гърция и Австрия.



„Говорим за европейските кризи повече, отколкото за европейските успехи, но от концентрационни лагери и бойни полета достигнахме до траен политически проект, от който полза имат всички, с най-големия вътрешен пазар в света, с обща валута”, заяви още Юнкер пред белгийските депутати. Иронията е, че той го направи точно в страна и парламент, които над 500 дни не можаха да съставят правителство, тъй като са разделени на 2 общности с различни езици – френска и фламандска.



Кризите пред нас са навсякъде, призна обаче Юнкер. Той отбеляза, че преговорите с Лондон, "след внасянето на молбата за развод", ще бъдат трудни, сметката ще бъде солена и въпросът ще засяга всички.



„Финансовата криза беше решена, но не цялостно; против сляпото пестене съм, необходима е гъвкавост. Идеята за социална Европа е пренебрегваната част от европейския проект. Има огромна бездна между хората и политиците”, коментира лицемерно европремиерът. „Европа не може да бъде изграждана срещу народите”, заяви председателят на ЕК.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец