Свързани новини

21.02.2017 16:56

София с велосипеди под наем от есента

Видян 1381 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От есента софиянци вече ще могат да карат безплатно обществени велосипеди за половин час, а цял ден кръстосване ще им струва само 3 лв.


След като изтекат първите 30 минути, таксата за час ще бъде 1 лев. Това е залегнало в доклада за определяне на концесионер на обществен велотранспорт в София, който ще бъде гласуван от Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.


Най-много точки е получило Гражданското сдружение София Байкс. Освен еднодневна карта, те предлагат още седмична за 7 лв., месечна за 20 лв. и 3-месечна за 45 лв. Те обаче няма да могат да се ползват неограничено, а за точни часове. Така в 3-месечната карта ще има заредени 540 пътувания, като един час ще излиза около 8 стотинки.


Идеята е в широкия център на София да бъдат разположени първоначално 33 стоянки за отдаване на колелета под наем, а след това системата да се разшири и към кварталите. На всеки от тези пунктове ще има между 12 и 15 велосипеда на разположение на гражданите. Сметнато е, че 30 минути са достатъчни, за да се придвижи човек с колело между двете най-отдалечени стоянки. Затова и това ще бъде времето, в което гражданите ще могат да карат колелото безплатно.


В доклада, който ще бъде разгледан на сесията е определен и общ размер на инвестициите, които фирмата се задължава да направи - около 1,2 млн. евро. През първата година концесионното плащане ще бъде 30 000 евро,  за втората - 50 000 евро, а до осмата година сумата трябва да стигне 150 000 евро.


19’ припомня, че развитието на системата от велоалеи в столицата, както и предлагането на услугата велосипеди под наем е част от усилията на общината за намаляване на вредните емисии във въздуха.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец