Свързани новини

20.02.2017 16:42

Европа ни спира фондовете заради поръчки в земеделието

Видян 3103 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проверка на обществените поръчки, направени през последните две години, назначи служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, която бе извършена от Инспектората към МС. Ревизията установи в свой доклад дискриминиращи условия, забавяния и индикации за картелни споразумения.



В докладите на министрите не се съдържат данни през проверявания период да са допуснати съществени нарушения при функционирането на министерствата, но е представена информация за възникнали проблеми при реализирането на конкретни секторни политики и програми.



Като примери за необосновано ограничаване на участниците в обществени поръчки за даване на предимство на някои от тях се дават две процедури на пътната агенция за поддържане на АМ Хемус и АМ Тракия, договори за ремонти на служебните автомобили на Агенцията по заетостта и др.



Забавянето на обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка (ex-post) на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. по данни на Министерството на земеделието и храните може да доведе до риск от спиране на средствата по ПРСР, посочват авторите на доклада.



Други рискове възникват от забавени обществени поръчки на МВР за подпомагане в рамките на фонд Убежище, миграция и интеграция и фонд Вътрешна сигурност. Става дума за 94 процедури за над 178 млн. лв. без ДДС. Има риск да бъдат загубени отпуснатите на страната ни средства от ЕК за защита на границите и да бъде образувана наказателна процедура заради неспазване на поетите от страната ни ангажименти.



По отношение на случаите, в които има индикации за картелни споразумения, в официалното съобщение няма конкретни примери.
„Данните, съдържащи се в докладите на министрите очертават, наред с позитивите в общото състояние и функциониране на министерствата, също така и някои повтарящи се през годините недостатъци в чувствителната област на обществените поръчки, касаещи тяхното планиране, подготовката на документацията и провеждането на процедурите”, пишат авторите на доклада.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни