Свързани новини

20.02.2017 12:32

Продукти с по-ниско качество в Източна Европа от световните марки

Видян 2780 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големите компании продават по-добра храна в Австрия, отколкото в Унгария под една и съща марка и като еднакво опакован продукт, доказа правителството на Орбан. Местната агенция по храните NEBIH изследва 24 продукта, продавани и в двете държави от хипермаркети като Lidl и други, пише EurActiv и разкри сериозни несъответствия навсякъде – от вафлите Manner до Nutella.


Това е най-големият скандал за последните години”, заяви Янош Лазар, който е шеф на администрацията на Орбан.  В съседна Словакия миналата седмица също излязоха стресиращи данни от сравнение на уж едни и същи продукти, продавани в страната, в Германия и Австрия. Държавната ветеринарна и хранителна администрация ŠVPS доказа значителни разлики в състава на стоките с един и същ етикет и опаковка. Земеделският министър на Словакия Габриела Матечна заяви, че ще повдигне въпроса на европейско равнище. Става въпрос за доказани нарушения на качеството и здравословността на млечни, месни, рибни, шоколадови, тестени изделия и на напитки. Словакия разкрива сериозни разлики в мазнините, подсладителите и оцветителите във вреда на Източна Европа спрямо Западна.


Данните показват, че няма разлика след проведените през 2011 г. тестове от асоциацията на потребителите в Братислава, която доказа чрез тестово сравнение на продуктите в Чехия, Полша, Словакия, Румъния и БЪЛГАРИЯ с уж същите в Германия и Австрия какви са качествените разлики между тях във вреда на източноевропейците. Единственият еднакъв продукт се оказа шоколадът Milka. Тогава Европейската комисия с участието на Кристалина Георгиева от ГЕРБ твърдеше, че обвиненията са безпочвени, сега мълчи.


Интересно е защо Българската агенция за безопасност на храните мълчи по новите разкрития на колегите си в Унгария и Словакия, особено в светлината на скандалите покрай приемането на СЕТА – споразумението с Канада, чрез което и на нашия пазар ще навлязат американски храни с ГМО, които не отговарят и на минималните европейски стандарти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв