Свързани новини

18.02.2017 09:17

Злополука в ТЕЦ Брикел взе една жертва, петима пострадаха

Видян 2040 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При трудова злополука вчера следобед в ТЕЦ „Брикел“ в град Гълъбово е загинал един работник и петима са ранени, предаде БНР.


Причината за инцидента е срутване на елементи от сероочистваща инсталация. Трима от пострадалите са освободени за домашно лечение, един остава в  болницата в Гълъбово, а един e в старозагорската болница в тежко състояние.


На мястото са пристигнали екипи на Инспекцията на труда и разследващите органи, които ще направят оглед, за да установят причината за трудовата злополука.


Загиналият при инцидента е 43-годишен мъж от симеоновградското село Тянево. Той е баща на две дъщери. Ранените работници също са от село Тянево. Това съобщи кметът на Симеоновград Милена Рангелова. В момента тя е при близките на загиналия мъж и ранените:


Поемам погребението на убития. На другите през общински съвет ще им прекараме някаква помощ, колкото и да е минимална. Хората са бедни, ще им е от помощ.


Причина за инцидента, завършил със смъртен случай в ТЕЦ „Брикел“ най-вероятно е в неправилната технологична експлоатация на сероочисващата инсталация. Това мнение изрази Нанко Видев - бивш директор на РИОСВ-Стара Загора, който даде разрешение за пускането й в експлоатация през 2010 година. Пред Хоризонт той заяви, че тази система е с най-висок процент на очистване на серните газове. ТЕЦ "Брикел" беше спрян през 2010-а година, защото часовете за експлоатация в комплексното разрешително бяха надвишени. Последваха протести на синдикатите, а после министър Нона Караджова разреши да бъде изградена сероочистваща инсталация, с която централата да бъде приведена към действащото европейско екологично законодателство. Инсталацията има капацитет за работа на три, а не на пет котела. За това централата получи ново комплексно разрешително. Методът за очистване на серните газове в нея е най-добрият и най-ефективният, но поддържането й струва по-скъпо. Фактът, че са изпаднали гипсови отпадъци, които са причинили злополучния инцидент показва, че не е спазена технологията на поддръжка и най-вероятно тя е трябвало да бъде почиствана през по-кратки периоди от време. Това ще установи следствието.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни