Свързани новини

05.02.2009 17:10

„Лукойл“ пак ни се подигра

Видян 1945 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на горивата в България отново тръгнаха нагоре, въпреки че на петролните борси увеличението на стойността на „черното злато“ е незначително. От „Лукойл“ сега се оправдават с покачването на курса на долара – валутата, с която закупуват суровината от Русия. Интересното обаче е, че  нефтената компания пуска на пазара горива, произведени с петрол, купен отпреди два месеца. Точно това обяснение даваха оттам преди време, когато цената на суровия нефт се сриваше главоломно, а бензинът и дизелът у нас поевтиняваха със стотинка-две. Именно 19` пръв призова „Лукойл“ да свали цените на горивата. Това забавяне на корекцията на цената обаче изобщо не важи тогава, когато нефтът или доларът поскъпват. Още след ден-два шофьорите са неприятно изненадани, виждайки по бензиностанциите новите стойности на търсената от тях течност. Излиза, че компанията реагира веднага на повишенията, а спадът на петрола или на валутата се отразява едва след месец-два.


Въпреки че горивата през последните месеци сериозно поевтиняха, движението на цените им изобщо не отговаря на реалната ситуация на пазара. За последната половин година суровият петрол се смъкна надолу с около 80% - от близо 150 долара през лятото, сега барелът се търгува за малко над 40 долара. За същото време щатската валута отбеляза поскъпване с около 20%. Елементарната аритметика сочи, че за този период горивото би следвало да поевтинее с близо 60%. Намалението обаче е само с 30%, което означава само едно – увеличаване на печалбите на „Лукойл“ за сметка на българския потребител. А всеизвестен факт е, че ценообразуването на всяка една стока е в пряка връзка с цените на енергийните източници.


С нанесените корекции в стойността на горивата, бензинът и дизелът се изравниха като цени, което не се беше случвало от година и половина. Доста време нафтата беше по-скъпа от високооктановите горива, противно на всякаква пазарна логика. Преди време 19` съобщи, че дизелът трябва да бъде по-евтин от бензина и се позова на мненията на експерти. Всеобщото становище беше, че цената му е завишавана спекулативно, защото освен от нарасналия брой дизелови леки коли, това гориво е използвано още в селското стопанство и градския транспорт. А когато надценката на най-търсената стока е най-голяма, печалбите на нейния продавач са гарантирани.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за