Свързани новини

14.02.2017 16:03

Трафикът и битовото отопление са основните замърсители на въздуха

Видян 1209 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последните години има значително намаление на основните замърсители на въздуха на София - азотни оксиди и въглероден диоксид, но проблемът са фините прахови частици, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. Тя посочи, че основните замърсители на града са трафикът и битовото отопление, а качеството на въздуха зависи и от климатичните условия.
Фандъкова посочи, че общината работи активно за намаляване на замърсяването. Като дългосрочна мярка тя посочи метрото и посочи, че  всеки ден влаковете извозват по 280 000 души, част от които биха ползвали автомобили, тоест създаващи допълнително замърсяване. Подменени са и 50% от старите автобуси на градския транспорт, отчете още кметът. Тя е категорична, че в плановете е предвидено още и успокоено движение в части от София, тоест ограничаване на скоростта до 30 км/ч, което ще насърчи колоездачите.



Общинското дружество Топлофикация – София трябва да създаде план за компенсация на клиентите, останали без  услуга вода, отбеляза Фандъкова. Тя е категорична, че повишаването на цената на парното не е на дневен ред, но е хипотеза при увеличаване на стойността на газа.



19’ припомня, че на 10 февруари Булгаргаз представи своите очаквания за цената на природния газ от 1 април. На този етап компанията ще поиска увеличение от 32,44% от енергийния регулатор, мотивирайки това с очакваната по-висока доставна цена на суровината от Газпром Експорт, както и с курса на лева спрямо долара.



Такова съществено увеличение може да доведе и до по-висока цена за парното и топлата вода, както и на електроенергията, произведена от централи, работещи с природен газ (основно при комбинирано производство). Цените ще бъдат определени от Комисията за енергийно и водно регулиране.



Компенсациите на потребителите ще бъдат от приходите на Топлофикация - София, обясни още кметът. По думите й предстои и сключването на договор с експерти от Техническия университет, които да установят причините за големите аварии.



Кметът съобщи още, че дупките по големите булеварди, които се появиха след тежката зима, ще бъдат запълнени за сметка на изпълнителите на ремонтите. Участъкът от бул. Цариградско шосе, по който се появиха и най-големите проблеми, е все още в гаранция, уточни Фандъкова.



Докато температурите на настилката са под 5 градуса, могат да се правят само аварийни ремонти със студена асфалтова смес, която е нетрайна, каза кметът. Общината има план за цялостни ремонти и в малките квартални улици, каза още тя.













Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог