Свързани новини

13.02.2017 16:32

ГЕРБ заговори за касиране на изборите

Видян 2003 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данаил Кирилов, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” коментира актуалните обществено-политически теми:


Данаил Кирилов съобщи новината, че за 2-те години управление на кабинета „Борисов 2“ ГЕРБ са осъществили 80% от програмата си в областта на правосъдието.


Може ли заради казуса с машинното гласуване да бъдат касирани изборите?


    „Машинното гласуване и всички интриги пластове около него могат ли да доведат до касиране на изборите и до по-дълъг живот на сегашното служебно правителство? И не на последно място до отлагане във времето политиците отново да се качат на сцената и да управляват, а през това време да ни управляват кръгове по интереси и зависимости?“, попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че е бил заинтригуван от описания сценарий, но му изглежда възможен. „Моето дълбоко впечатление е, че нашите противници чертаят всякакви схеми, възможни, невъзможни, хипотетични, теоретични, но с амбицията да ги приложат на практика!“, добави той. Помолен да уточни кой визира под „нашите противници“ Кирилов обясни, че има предвид основно БСП.


   „Във въпроса ми се съдържа това, че и БСП може да бъде елиминирана и принудена да бъде послушна от определени кръгове, ако тези избори бъдат касирани. Нали си представяте как и вие, и БСП, и останалите партии претенденти за власт ще отлагат във времето идването на власт!“, уточни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че ако този процес се състои, той няма да бъде без съучастието на БСП, още повече, че в последните седмици виждаме резултатите от участието на БСП във властта и със смяната на областните управители, и при смяната на управлението на ключови държавни търговски дружества. При това положение за тях възниква сериозен мотив да манипулират и закона, и респективно един изборен резултат.


   „Къде виждате ролята на жалбоподателите пред ВАС, това са четирима бивши членове на РБ, сега представители на новата формация „Нова република“, нека да им повторя имената – Радан Кънев, Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Петър Славов?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че въпросните политици са били доста последователни във времето по въпроса за машинното гласуване. Той продължи, че не може да ги идентифицира като участници в подобен сценарий, по-скоро ако имат участие, то са употребили енергията им в конкретния случай. Данаил Кирилов обясни, че самият той не е бил изненадан от подаването на жалбата за машинното гласуване и за изчистването на казуса е било правилно да се стигне до ревизията на ВАС и всички участници в състезанието да знаят, че законът следва да се приложи.


   „Съгласна съм и тук е майсторлъкът на тази хубава схема, че нещата са много по закон, но някой хубаво се възползва от това, че може да се извърши нещо по закон и то после да се окаже с обратна сила и да доведе до касацията!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че в един от нюансите и самият той е изпитал подозрения в смисъл на това, че хипотезите могат да бъдат две. Или да се спази стриктно закона и навсякъде да има машини, които са сертифицирани и софтуерно осигурени и прецизно се отчита вота. Другата хипотеза е да няма нито една машина, да не се стигне до колизии на двете хипотези, тоест да се стигне до междинен вариант.


  „Но ако няма нито една машина, това според решението на петчленката на ВАС очевидно води до касация на изборите без дори да има схема, съгласен ли сте?“, попита Беновска. Събеседникът й отбеляза, че това би било обект на решение на КС и самият той не иска да се прави на конституционен съдия, както правят някои негови колеги от БСП, но все пак има право на лично правно мнение. Политикът от ГЕРБ заяви, че макар да няма навсякъде машини, изборите ще бъдат валидни, защото основният начин, по който е предвидено гласуването в закона, е бил осъществен. „Да, но една от възможностите, записани в Изборния кодекс, не съществува, това е неизпълнение на закона!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че нещата биха стояли по различен начин, ако ставаше въпрос за дистанционното електронно гласуване. „Аз да съм някъде, да съм се доверил на тази възможност в закона и да кажа, че ще гласувам по интернет, и в последния момент тя отпада. Но машините са в избирателната секция, а аз отида ли в избирателната секция имам възможност да гласувам!“, обясни Данаил Кирилов.


  „В потвърждение на това, което казвате, ще изнеса данни, които не са много познати. На парламентарните избори имаше 500 машини за пробно гласуване. На тях общо на двата тура, с малко завишение ще кажа, са гласували по 100 души. Това прави 50 000 от близо 3 милиона без малко гласували!“, обясни водещата. Според нея това показва, че голям устрем да се гласува дистанционно с тези машини няма. Данаил Кирилов каза, че е на същото мнение, а освен това дори да се гласува машинно, завършващата част от гласуването е хартиения рипорт от машината, който също се пуска в урна и се описва в протокола на СИК.


  „Втората опасност е, че може да има дай Боже машини във всички секции, но те да не са обезпечени надеждно, да възникнат съмнения и да започнат производства и обжалвания дали софтуерът е бил надежден, дали машините са работили автономно и тогава отново да има обжалване пред КС?“, продължи да пита по въпроса за машинното гласуване водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че като юрист може да каже, че винаги е възможно да се обжалва. Въпросът е колко е съществено това нарушение. „Да, но докато има обжалване и произнасяне на КС изборите няма да бъдат легитимни!“, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че в такъв случай ще има още едно безвремие, в което ще изпадне ЦИК.


Защо чак сега от ГЕРБ признават, че Реформаторите са им извивали ръцете?


    „Защо Бойко Борисов се сети чак сега да каже, че РБ са извивали ръцете на ГЕРБ и затова сте приели примерно електронното гласуване чрез машини? Аз съм сигурна, че с течение на времето той ще съобщи и други неща, които сте гласували именно заради целостта на коалицията. И защо чак сега призна, че е било грешка да даде на Меглена Кунева да бъде вицепремиер по образованието и министър?“, попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че това, което казва Бойко Борисов по отношение на партньорите на ГЕРБ е напълно коректно. „Обществена тайна е, г-н Кирилов, че те винаги се налагаха и Борисов, накрая особено, почти винаги им отстъпваше. Аз самата съм говорила много пъти по този въпрос, че не бива това да се случва, все пак вие бяхте водещата политическа сила!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Аз мисля, че силата на силния е да направи разумен компромис, не съжалявам за това, че сме отстъпвали!“. „Не ви свалиха те от власт до голамя степен?“, продължи водещата. Данаил Кирилов отговори, че при всички положения ГЕРБ са загубили от партньорството си с РБ.


  „Ето, сега БСП вади – спряха еврофондовете за образованието. Илко Семерджиев заедно с редица лекарски организации вероятно ще елиминира пръстовия отпечатък. Ще изскочат и в други техни ресори, не искам да прогнозирам, други нередности. Знаете, че министър Ненчев е подсъдим, здравният министър Москов е подсъдим, при Лукарски още нищо не се появява, освен някакви приятелски и партийни назначения!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че не би искал да коментира коалиционни министри когато има някакви обвинения срещу тях. Истината е обаче, че ГЕРБ са загубили от всичко това, загубили са от процесите в здравеопазването, в образованието. „Въпреки това смятам, че коалиционното правителство „Борисов 2“ успя да вземе най-правилните решения, възможно най-обоснованите решения, в тази ситуация това бяха най-правилните решения!“, категоричен бе Кирилов. Той обясни, че не би искал да спори дали пръстовият отпечатък е бил най-правилното нещо, събрало се е напрежение около тази форма на верификация на пациентското участие, но все пак трябва да се търси начин за удостоверяване на действителния разход и на действително свършената работа. Радващо е, че е бил предложен метод, с който да се повиши контрола и да се демонополизира Здравната каса.


Подаръците към госта.


     Водещата подари на Данаил Кирилов ябълка с думите: „Можете ли да докажете, че Вие и ГЕРБ сте здрава, българска, червена ябълка в политиката?“. Той отговори, че ГЕРБ са здрава ябълка и са в основата на всички оздравителни процеси в държавата през последните 10 години. „Това е символика, като „портрета на Дориан Грей“, ако ябълката гние значи вашата политика е гнила, ако ябълката остане здрава значи и вие сте полезни на обществото!“, добави Илиана Беновска. Данаил Кирилов каза, че много цени символите, но гниенето е обективен процес и добави: „Смятам без да интерполираме дали съдебната власт е гнила ябълка, дали в политиката има гнили ябълки. Има, това е естествен процес, но ние не сме!“. Беновска подари на Данаил Кирилов и книгата съдържаща интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г.


Ветото на президента Радев върху Закона за концесиите.


     „Как ще излезете от обяснителния режим, в който ви поставят непрекъснато под благовидни предлози вашите политически, бизнес или друг вид опоненти? Например ще взема първото вето на президента Радев, което той наложи върху Закона за концесиите, каква е далаверата, която вие тук сте сътворили?“, попита водещата Илиана Беновска. „Президентът трябва да си дава сметка, че скоро той ще трябва да отговаря на този въпрос пред българските граждани, той ще трябва да обясни защо точно по този начин направи дебюта си като президент!“, отговори Данаил Кирилов.


  „Вашето тълкувание какво е, защо той не направи частично вето върху някои от членовете на закона?“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че вижда много грешки и много конюнктура. Той продължи, че елегантното правно решение в това безвремие при липсващо Народно събрание е било Радев да публикува закона и заедно с публикацията да пусне искане до КС, който да прегледа спорните разпоредби. Политикът от ГЕРБ обясни, че е прочел в Държавен вестник мотивите и е останал изненадан, впечатлението му е, че тези, които са писали мотивите, са стигнали до член 34 и не са продължили до края, а това е един огромен текст. Затова и не са разбрали нищо. Затова и мотивите за ветото изобилстват от свободни твърдения като „нормата не била ясна“.


   „Какви ще бъдат последиците за бизнеса в България? Не само за частния бизнес, а и за общините и чуждестранните инвестиции? Какво всъщност се прикрива зад това вето, какво се препятства?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че ветото на президента препятства европейските ни партньори. За тях процедурите за евентуални концесии остават затворени. „Ние оставаме пак в тъмното на концесионирането, ние оставаме в мечтите на синьо-червената мъгла, така, както се правеха първите концесии в София и на „Софийска вода“, ние се връщаме в онова блато, което беше благоприятно за онези години – 1998, 2001 2003 година!“, категоричен бе Данаил Кирилов. Тогава почти не е имало законодателство в областта на концесионирането. Сегашният закон е над 300 страници, без да се брои приложението, който стриктно прилага освен основната европейска директива още три такива директиви.


   „Това вето не създава ли и в скрита форма възможност ГЕРБ да бъде уязвим на 26 март на парламентарните избори, защото много от представителите на големия бизнес, които са очаквали този закон, както и на общините също, няма да могат да се възползват от предимствата, които той им дава, и тогава да кажат – „ние ще гласуваме за някой друг, който да дойде на власт, за да може да изпълни нашите очаквания“?“, попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че по отношение на въпроса има ли политически смисъл тази атака може да каже, че е сигурен, че има. Той продължи, че не иска да коментира странични факти и обстоятелства, но смята, че в последния момент президентът е получил политическа команда. „От кого?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че това предстои да стане ясно, но при всички случаи не е от демократичната общност или от общопризнатите бизнес организации. Президентът е изпълнил тази команда, най-вероятно за да даде на БСП възможност да се аргументират като защитници на държавната и общинска собственост. Данаил Кирилов подчерта, че остро възразява срещу това един такъв нормативен акт, който е с фундаментално значение и с европейска връзка да се използва конюнктурно в политическия оборот.


   Данаил Кирилов подчерта, че ГЕРБ нямат никакви бизнес обвързаности, очаквания или каквото и да било свързано със Закона за концесиите. „Затова напускайки парламента, за да няма никакво подозрение, при положение, че нашите опоненти, противници се канят да вземат властта, ние им го дарихме като инструмент, ако е толкова корупционен те да го използват, но не е! Точно обратното е, там всичко е светло и всичко е състезателно! Всичко се прави в европейските регистри и не могат да се правят скрити и произволни промени кой когато му се прииска!“, завърши Данаил Кирилов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни