Свързани новини

13.02.2017 15:18

Затварят кино Влайкова

Видян 2676 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Затварят емблематичното кино Влайкова, съобщи столичен всекидневник. Новината развълнува стотици хора в социалната мрежа.
Най-старият киносалон в София, който се намира на улица Иван Асен в самия център на града, е построен само 11 години след прожекцията на първия български филм. Сградата е дарение от Мария Влайкова, която я завещава през 1926 г. на тогавашното Министерство на просвещението.



Тя решава да построи киносалон, който освен за прожекции, да бъде използван и за културни вечеринки, четения и театрални представления.
Неотдавна всичко това стриктно се спазваше. В киното не само се прожектираха качествени европейски и български филми, провеждаха се културни събития, но също така бе се превърнало и в истински музей, където любителите на 8-то изкуство можеха да се докоснат до автентичната техника от началото на миналия век, също да усетят духа на стара София и да облагородят душата си с един хубав филм, интересен концерт или изложба, или просто с един изпит чай в кафе-клуба, който се намира във фоайето на сградата. Понастоящем киното е пред фалит, защото трябва  да се издържа само от продажбата на билети.



Какво се случи с другите емблематични киносалони у нас? Защо в годините на прехода един по един бяха закрити? Понастоящем единствените работещи у нас са кино Одеон, Домът на киното и Люмиер в НДК, където се прожектират европейски филми, но само в рамките на фестивали.



 До 90-те години кината в София са около 30, а сега - едва 3. Кино Сердика бе разрушено миналата година, а Европа Палас стои заключено.
Кината Изток и Култура се превърнаха в магазини на големи хранителни вериги. Емблематичното кино Левски пък сега е арт сграда за специални бизнес събития, а старата Млада Гвардия, след това носеща името Рекс - книжарница Гринуич. В магазин за книги се превърна и старият киносалон Витоша. Кино Москва стана базар. Перлата в короната на София филм фест – лятното Мир сега е платен паркинг. Тежка е участта и на известните в миналото киносалони като Аура, Севастопол, Иван Вазов, Георги Димитров, Красно село и Македония – днес са фолк клубове, магазини за дрехи първа и втора употреба, казина или просто руини. Същото се случи и с приватизираните Славейков и Глобус (стерео кино), които бяха и паметници на културата.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.