Свързани новини

13.02.2017 14:32

Зеленогорски: Кунева се справи изключително като министър на образованието

Видян 1322 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Найден Зеленогорски, ДБГ – РБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” коментира актуалните обществено-политически теми:



Изразеното от Бойко Борисов недоволство, че е отстъпил и е назначил лидера на ДБГ Меглена Кунева за вицепремиер и министър на образованието. Възможна ли е нова коалиция между ГЕРБ и РБ?


    „Ще успеете ли РБ да останете негнила българска ябълка в политиката, след като вчера премиерът Бойко Борисов каза, че сте му извивали ръцете на него и на ГЕРБ да приема машинното гласуване, а после изрази изключително недоволство, че е отстъпил и е назначил лидера на вашата партия ДБГ Меглена Кунева за вицепремиер и министър на образованието?”, попита водещата Илиана Беновска. Найден Зеленогорски отговори, че обикновено преди избори се говори доста рязко, после нещата се успокояват. Той продължи, че РБ не са искали да са във властта на всяка цена. Както и Меглена Кунева е казала, Реформаторите са били и коректив, и конкурент, и партньор. Ако от ГЕРБ решат, че може да си партнират и да имат стратегическо партньорство, но не на всяка цена, при спазване на важни принципи и програмни намерения, то тогава може да работят и в бъдеще. В противен случай РБ биха били една сериозна опозиция.



  „Вчера не получихте ли отговор, косвен, от ГЕРБ и Бойко Борисов, че няма да ви припознаят като коалиционни партньори, защото той каза, че е било голяма грешка, че е направена такава коалиция и това едва ли не е довело до неуспехите на това управление?”, попита водещата Илиана Беновска. Найден Зеленогорски отговори: „Ако някой се състезава в политиката с идеята да го хареса някой и да направят коалиция, това е голяма грешка. За мен е важно да ме харесват и да ме подкрепят моите и нашите избиратели, в този смисъл мога да кажа, че г-жа Кунева се справи изключително като министър на образованието!”. Помолен да коментира по-конкретно коалицията с ГЕРБ, той каза, че е по-добре да си здрав, красив и богат, но обикновено не можеш да получиш всичко, затова се налага да правиш коалиция. Според него, ако ГЕРБ искат едно партньорство в рамките на сестринските партии от ЕНП, то тогава РБ ще си партнира с тях, но на базата на програмни намерения.



   „Намеквате, че те ви приемаха по неволя, защото когато трябваше ГЕРБ да бъде приет в ЕНП, вие трябваше да бъдете една от партиите, които трябваше да гарантирате за тях, нали така? Или не, пардон, вие не бяхте приети, вие, ДБГ, бяхте приети благодарение на ГЕРБ, с извинение! Нямате ли благодарност, че ГЕРБ способстваха вие да станете член на ЕНП?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че най-парадоксалното е било, че ДСБ са подкрепили ГЕРБ да стане член на ЕНП, а сега малко страдат. Зеленогорски продължи, че партиите от ЕНП трябва ясно да решат дали искат едно бъдещо дясно-центристко управление. Очевидно е, че вече имаме ляв президент и левицата иска реванш.


   Найден Зеленогорски подчерта още веднъж в хора на разговора, че РБ е конкурент на ГЕРБ и идеята, че РБ може да управлява съвместно с ГЕРБ може да се случи само при условие, че има ясни принципи, които се следват, има програма и желание. „Ако ГЕРБ търси повод да направи коалиция с левицата няма проблем, ние сме една сериозна опозиция!”, добави той. Заместник-председателят на ДБГ обясни, че дори Владислав Горанов е говорил за широка коалиция преди няколко дни.



   „Няма ли да отговорите честно на Борисов, той мисля, че не ви го каза интригантски, къде виждате и вие своята вина, веднъж като РБ, втори път като ДБГ?”, попита Беновска. Найден Зеленогорски отговори, че не вижда никаква вина, напротив, вижда вина в ГЕРБ по отношение на това, че не са се справили със социалната политика, допуснали са огромен дисбаланс между Северна и Южна България, не са се справили с битовата престъпност, това са все министерства, които ГЕРБ са управлявали.



   „А вие справихте ли се с образованието, със здравната реформа?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че са се справили и поясни: „Този закон е законът на ГЕРБ, а не законът на Кунева и мисля, че тя се справи доста добре, същото е и с икономика и здравеопазване!”. На въпроса защо тогава в момента спират пари по еврофондове, Зеленогорски отговори, че не са спрени никакви средства, просто има предварителен одит, който се прави по всяка програма. „Корнелия Нинова пак лъже ли?”, попита водещата, заместник-председателят на ДБГ отговори: „Ами то от левицата какво може да се очаква?”. Зеленогорски добави, че се надява резултатите от одита да станат ясни в най-кратък срок. Според него обаче е очевидно, че в момента има министри от служебното правителство от които единственото нещо, което се очаква, е мокри поръчки срещу министрите от РБ и това се случва.


Приемането на БДФ в РБ. Разцеплението на дясното.


    „Вие защо приехте Жаклин Толева, една от съратниците на любимия ви Иван Костов?”, попита водещата Илиана Беновска. Найден Зеленогорски отговори, че всъщност с Жаклин Толева и БДФ работят още от 1990 г. Тази формация е присъствала в голямото СДС. Що се отнася до фрагментирането на дясното, Зеленогорски подчерта, че не иска да носи отговорност от името на тези, които са напуснали. „Аз мога да говоря от името на тези, които останаха и очевидно най-големият фрагмент в дясно е РБ и ние ще положим усилия да се справим!”, категоричен бе той.


Напускането на ДСБ и основаването на новата формация „Нова република”.



  „Защо Радан Кънев най-накрая, вие толкова пъти го приканвахте и го молехте, аз толкова пъти ви питах вие не сте ли като „изоставената съпруга, която моли неверния си съпруг да се прибере”, той най-накрая ви изостави! Допускате ли, че този, който аз наричам „неверния съпруг”, който ви изостави, Радан Кънев, с новата си формация може да влезе в Народното събрание, дори с по-висок резултат от вашия?”, попита водещата Илиана Беновска. Найден Зеленогорски отговори, че би се радвал и РБ, и „Да, България”, и „Нова република” да влязат в парламента. „Истината е обаче, че в момента единственият политически субект, който прескача, е РБ и ние ще направим максималните усилия и през разширяването да имаме по-голяма група! Иначе желаем успех на колегите, но смятаме, че това, което направиха, е голяма грешка и носят голяма отговорност и за това, че докарахме ляв президент в България, и за това, че може да се докара ляво правителство!”, категоричен бе заместник-председателят на ДБГ.



Възможно ли е да се касират изборите заради машинното гласуване?



    „Възможно ли е да се касират изборите, г-н Зеленогорски, ако не се доставят определения брой машини или бъде оспорено гласуването чрез тях и това да е предварително замислен план, който да удължи във времето идването на следващото Народно събрание?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че в България всичко е възможно, но по-важно е да се попита защо ЦИК са спали досега при условие, че има такъв закон отпреди 2 години и защо не са си направили съответните процедури.



  „Усещате ли, че някой се опитва да изтласка вас, политиците от политическата сцена и да намести кръгове по интереси, кръгове по зависимости?”, продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й отговори, че и в момента има кръгове от зависимости, които са осъществили контрол върху политически проекти, в този смисъл това не е някаква изненада. РБ обаче разчита само на своите избиратели.



Ще присъства ли Найден Зеленогорски в кандидат-депутатските листи?


   „Ще останете ли Вие в кандидатските листи, или ще изпълните призива на Радан Кънев лидерите да се махнете?”, попита водещата Илиана Беновска. Найден Зеленогорски отговори: „Бих му казал на колегата Кънев да си гледа собствената къща, а да не наднича в нашата, ние знаем какво да направим и го правим доста добре!”.



С кого биха търсили сътрудничество в следващото Народно събрание от РБ?



   „РБ, ако влезете в парламента, извинете за условното наклонение, но за всички партии говоря така, ще търсите партньорство с ГЕРБ, с „Нова република”, с „Да, България”?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че като цяло ще се търси партньорство с партиите от ЕНП. Той продължи, че в „Да, България” имат много приятели, но те са се обявили като партия, която иска да предефинира центъра, там има и леви субекти, например „Зелените”. По линия на съдебната реформа обаче могат да си сътрудничат.


  „Не е ли парадоксално, че търсите партньорство с ГЕРБ и с тези две партии, които няма да коментирам по друг повод, когато вие ще се опитате да отхапете коматче хляб от питата на ГЕРБ, имам предвид по избиратели?”, попита Илиана Беновска. Заместник-председателят на ДБГ отговори, че според него хората, които сега гласуват за ГЕРБ, преди са гласували за СДС. „Просто ще се опитаме да си върнем част от избирателите и мисля, че се справяме!”, завърши Найден Зеленогорски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!