Свързани новини

13.02.2017 12:37

ЕК ни глобява по ОП Наука и образование

Видян 1983 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На България ще бъде наложена финансова корекция заради проблемите, установени от одита на Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж, стана ясно днес на прескоференция на просветния министър проф. Николай Денков и вицепремиера по еврофондовете - Малина Крумова. Все още не се знае точно колко ще е глобата, нейният точен размер ще бъде уточнен след преговори с Еврокомисията. Колкото до осемте проекта, по които са установени проблеми, те са на стойност 180 млн. лева, съобщи БНТ.

„Същността на доклада, който получихме от ЕК, е че, това е така нареченото „предварително писмо“, с което Комисията идентифицира набор от проблеми, в резултат на които то спира междинните плащания. С други думи, ако България поиска да ѝ бъдат изплатени средства по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови, но ако отстраним проблемите в кратък срок, тези плащания ще бъдат извършени, но с финансова корекция“, обясни министър Денков, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че забележките в писмото не засягат съдържанието и структурата на оперативната програма „Докладът се отнася за начина, по който МОН управлява дейностите по програмата в министерството“, поясни министърът и допълни, че става въпрос за недобро разпределение на функциите в министерството, свързани с различните дейности по програмата, финансовото им обезпечаване, изпълнението им другите дирекции и контролът върху изразходваните средства.

Министър Денков допълни, че размерът на финансовите корекции зависи от това доколко се разпростират идентифицираните грешки. „В някои от вариантите ще ни трябва до три месеца, в по-тежките реалистичния срок е около 6 месеца, така че ще се отиде и в следващото правителство“ , каза още той.

Вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова допълни, от своя страна, че целта на предварителното писмо е да даде възможност да бъдат отстранени пропуските. „Ще имаме изградена единна позиция, която ще бъде техническа и експертна, на база на факти, а не с цел да търсим кой е виновен и да търсим скандал“, коментира още тя.

На пресконференцията стана ясно също, че Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН ще бъде поета от зам.-министър Ваня Стойнева,тъй като Цветана Герджикова е освободена, въпреки че е отказала да подаде оставка.

Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци