Свързани новини

09.02.2017 15:55

GSM-операторите се обясняват за далаверата си с sms-ите на кирилица

Видян 2031 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трите мобилни оператора у нас са поканени на среща в Комисията за защита на потребителите (КЗП), за да се изясни защо един sms на кирилица позволява изпращане на съобщение до 70 символа, а на латиница – до 160. 19’ вече писа по проблема – телекомите ощетяват българите пишещи на родната си азбука, тъй плащат реално за три съобщения, а на латиница ги таксувани с един.


"Посочва се, че има технически причини, свързани с криптирането на информацията, но при всички положения нашето становище е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 милиона души, самите ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука”, посочи шефът на КЗП Димитър Маргаритов.


С компаниите ще бъде обсъдено прилагането на новите правила за роуминг в Европейския съюз, според които от 15 юни 2017 г. европейците ще могат да говорят на редовните си тарифи без допълнителни такси, когато са извън родната си страна, съобщи председателят на Комисията. На срещата са поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията.


"Трябва да има ясни правила по отношение на случаите, в които в родната си страна говорите без ограничение, но извън нея - в рамките на Общността - цената би се променила след достигането на определени лимити на мегабайти интернет или на период от време”, обясни Маргаритов.


Шефът на КЗП каза още, че комисията работи по случая със спортната телевизия на Мтел, чиито канали в момента се предлагат безплатно на абонатите на мобилния оператор и на кабелната телевизия Близу, която е негова собственост, но от 1 април ще започне автоматично да начислява 3 лв. такса, освен ако абонатът изрично не се откаже от каналите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв