Свързани новини

06.02.2017 16:42

София привлича 45% от инвестициите

Видян 1356 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

София привлича най-много инвестиции. Край столицата се правят не само складови бази и логистични центрове, но се изграждат и нови производствени предприятия. Общата сума на разходите на бизнеса за придобиване на дълготрайна материални активи (ДМА) през 2015 г. е 21,191 млрд. лв., сочат данните на НСИ, цитирани от Стандарт.


Като близо 45% от тези инвестиции, или над 9,606 млрд. лв. са направени в Югозападния район на страната, в който попада и София. Имено затова в столицата и заплатите са най-високи като изпреварват с близо 60% възнагражденията в останалата част на страната.


Най-много разходи за придобиване на ДМА се правят в сектора добивна и преработваща промишленост, доставяне на води, канализационни услуги и управление на отпадъци.


Само за година в този сектор са налети 5,975 млрд. лв. Като тези пари са разпределени сравнително равномерно в страната. Отново районът около София е привлякъл най-много средства, но разликата не е толкова голяма спрямо останалите региони.


В сектора промишленост, води и канализационни услуги инвестициите в ДМА в Югозападния район на страната през 2015 г. са 1,6 млрд. лв. На следващо място е Североизточният район, в който са вложени 1,184 млрд. лв. По малко над 1 млрд. лв. в този сектор са привлечени и в Югоизточния и в Южния централен район. Доста по-малко инвестиции в сектора са привлечени в Северозападния (560 млн. лв.) и Северно централния район (480 млн. лв.). Именно тези два района в Северна България се отличават с най-малко привлечени общи инвестиции в ДМА - съответно 1,519 млрд. и 1,77 млрд. лв. Затова в Северозападна България заплатите са най-малки, цените на имотите са най-ниски, а хората бягат към по-големите градове или дори в чужбина за да си търсят работа.


Вторият най-привлекателен сектор за парите на бизнеса са секторите: търговията;  ремонта на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство. За година за придобиване на ДМА в този сектор са вложени 5,156 млрд. лв. Като тук районът около София привлича над 54% от средствата. Вложенията в ДМА от този сектор в Югозападния район са 2,791 млрд. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!