Свързани новини

06.02.2017 09:28

Суперлъжи за стотици милиони от Софийска вода

Видян 4296 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийска вода иска увеличение на цената 18%, срещу което въстана Общината, която има да взема над 40 млн. лв. печалба от дружеството, в което е акционер, от общо 160 000 000 лв. неразпределена печалба. Още един повод за разтрогване на концесията, според която още през 2005 г. загубите в мрежата щяха да са паднали от 60 на 34%. Но и днес са много повече!



Въпреки твърдението на фирмата, че основен проблем за увеличаването на цените е загубата на вода, всъщност то бележи намелели загуби – от 60 на 48%, а задължителните по концесия 34 на сто шяла да стигне чак през 2021 г., т.е. с 16 години закъснение.
Лъжа ли е това?
Според Софийска вода, чиято цена за кубик вода е от 2 до 4 стотинки, а иска да ни го продава над 2 лева, консумацията на непрекъснато нарастващата по население и сгради София била намаляла през последните години. И то не с процент или два, а с невероятните 22% - от 205 млн. куб.метра на 160 млн. Лъжа ли е това? Вероятно, с цел да се изсмука отнякъде намаляване на загубите, без обаче да се правят инвестиции...
Лъжа ли е, че от загубите 11% се губят от крана на тръбата към блока до чешмата вкъщи – истинска мистерия как точно се случва и къде точно се складира тази вода - невероятните 17 600 000 кубика годишно?! Това е колкото целия язовир Доспат, напълнен 100%, все пак!!!
Лъжа ли е, че 14% от загубите или 22,4 млн. кубика пък били открадвани, както твърди Софийска вода, като нарича това „търговска загуба”? Ами кой, извинявайте, носи отговорност за това, защо не се преследват злосторниците, ако е вярно разбира се, защото количеството е точно колкото целия обем на язовир Батак, когато е пълен догоре?! Известно е, че повечето от ромите не си плащат водата, кой тогава краде 22 400 000 кубика, след като дори те отпадат от подозрението!
Важно е да знаем, понеже ние – потребителите, поемаме сметката за всички загуби, за милионите за консултантски услуги на Софийска вода и за всички други екстри на монополиста.
Нека да напомним и челния румънски опит – заради работата си в местното дружество на същия „инвеститор” Веолия, бившият шеф на Софийска вода беше прибран от властите в северната ни съседка, а кметът на тяхната столица, с  когото е работил, направо влезе в затвора.



Крайно време е някой да започне операция Чисти ръце и в България: чудесно би било чисто символично това да стане баш от Софийска вода! Нали мръсните ръце стават чисти с помощта именно на водата......



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни