Свързани новини

06.02.2017 09:28

Суперлъжи за стотици милиони от Софийска вода

Видян 4300 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийска вода иска увеличение на цената 18%, срещу което въстана Общината, която има да взема над 40 млн. лв. печалба от дружеството, в което е акционер, от общо 160 000 000 лв. неразпределена печалба. Още един повод за разтрогване на концесията, според която още през 2005 г. загубите в мрежата щяха да са паднали от 60 на 34%. Но и днес са много повече!



Въпреки твърдението на фирмата, че основен проблем за увеличаването на цените е загубата на вода, всъщност то бележи намелели загуби – от 60 на 48%, а задължителните по концесия 34 на сто шяла да стигне чак през 2021 г., т.е. с 16 години закъснение.
Лъжа ли е това?
Според Софийска вода, чиято цена за кубик вода е от 2 до 4 стотинки, а иска да ни го продава над 2 лева, консумацията на непрекъснато нарастващата по население и сгради София била намаляла през последните години. И то не с процент или два, а с невероятните 22% - от 205 млн. куб.метра на 160 млн. Лъжа ли е това? Вероятно, с цел да се изсмука отнякъде намаляване на загубите, без обаче да се правят инвестиции...
Лъжа ли е, че от загубите 11% се губят от крана на тръбата към блока до чешмата вкъщи – истинска мистерия как точно се случва и къде точно се складира тази вода - невероятните 17 600 000 кубика годишно?! Това е колкото целия язовир Доспат, напълнен 100%, все пак!!!
Лъжа ли е, че 14% от загубите или 22,4 млн. кубика пък били открадвани, както твърди Софийска вода, като нарича това „търговска загуба”? Ами кой, извинявайте, носи отговорност за това, защо не се преследват злосторниците, ако е вярно разбира се, защото количеството е точно колкото целия обем на язовир Батак, когато е пълен догоре?! Известно е, че повечето от ромите не си плащат водата, кой тогава краде 22 400 000 кубика, след като дори те отпадат от подозрението!
Важно е да знаем, понеже ние – потребителите, поемаме сметката за всички загуби, за милионите за консултантски услуги на Софийска вода и за всички други екстри на монополиста.
Нека да напомним и челния румънски опит – заради работата си в местното дружество на същия „инвеститор” Веолия, бившият шеф на Софийска вода беше прибран от властите в северната ни съседка, а кметът на тяхната столица, с  когото е работил, направо влезе в затвора.



Крайно време е някой да започне операция Чисти ръце и в България: чудесно би било чисто символично това да стане баш от Софийска вода! Нали мръсните ръце стават чисти с помощта именно на водата......



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…