Свързани новини

01.02.2017 15:44

1 на Тръмп вади милиарди за Белене

Видян 4099 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близък до новия американски президент Доналд Тръмп бизнесмен е готов да инвестира в проекта АЕЦ Белене без държавни гаранции, обяви в предаването Денят он ер известният енергиен експерт проф. Атанас Тасев, който е консултант на магната. Той засега не назовава името му.


Пред водещия на България он ер Кузман Илиев той добави, че са налични около 3 милиарда лева, които ще покрият досега направените разходи на държавата още от времената на Тодор Живков, през кабинетите Царя до правителствата Станишев и Борисов 1 и 2. Става въпрос за харчовете за площадката, за разрешителните от ЕС, за реакторите, произведени в Русия. Американецът вече си е гарантирал износ от 1000 мегавата мощност през Сърбия и Хърватия за Италия.


„В момента реално можем да използваме 8000 мегавата от декларираните 12 000 мощност, които се смята, че разполагаме. Именно по тази причина в пиковите моменти, когато беше много студено през януари достигнахме пределно натоварване и се наложи внос от съседните държави, за да няма режим на тока”, обясни професорът.


„Сега можем да минем и без Белене, но докато се построи централата ще се налага да я имаме. Дори да вземем само изискванията за повишаване на цените на вредните емисии от произдството на ток от въглища, които бяха наложени по Парижките споразумения за климата, нова АЕЦ става жизнено необходима”, заключи той.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец