Свързани новини

31.01.2017 16:58

София с програма за подобряване на качеството на въздуха

Видян 1706 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Програмата на Столичната община за подобряването на качеството на въздуха, която кметът на София Йорданка Фандъкова и екипа й от Столичната община ще представят в следващите дни, включва серия от мерки по отношение на емисиите на фини прахови частици от транспортната инфраструктура, отоплението и от други източници.


По думите на Фандъкова част от новите политики, които общината ще предложи и защити са: строг контрол на техническите прегледи на автомобили и спиране от движение на автомобилите с нива на замърсяване над допустимите норми.


Общината предлага законодателна промяна, която да позволи поставянето на стикер, който да обозначава екологичния клас, върху всеки автомобил.


Сред другите идеи заложени в програмата са: система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, създаване на местна система за мониторинг на въздуха, безплатен градски транспорт и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици, екологичен мониторинг, провеждане на информационни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативи.


София планира и да закупи електробуси за градския транспорт и по този начин да даде възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града.


Програмата, която разработваме заедно с експерти от БАН, Техническия университет и ХТМУ, включва и зелените политики, по които работим в последните години, каза още кметът.


Тя посочи като пример строителството на третия лъч на метрото, с който се очаква да бъдат спестени до 90 000 т. годишно вредните емисии и модернизацията на градския транспорт, като всички нови превозни средства задължително ще бъдат с екостандарт ЕВРО6.


Изграждане на нови велоалеи и нови буферни паркинги при началните и крайните спирки на метрото също са стимули за използването им, допълни още Фандъкова.  


Тя е категорична, че ще бъде увеличена честотата на миенето на основните улици и булеварди. По думите й ще продължи  залесяването и създаването на нови зелени площи около натоварените булеварди, както и ежегодното залесяване на ерозирали и замърсени терени извън урбанизираната територия.


Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община до 2020 г. ще бъде обявена публично като очакваме да получим бележки и предложения и от страна на гражданите, неправителствени организации и институции, каза още Фандъкова и посочи, че през пролетта програмата ще бъде внесена за обсъждане и гласуване в СОС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог