Свързани новини

30.01.2017 13:58

Москов с 27,6 млн. поръчка в последния ден като министър

Видян 2638 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Ваксините, заради чието незаконно производство и износ е подсъдим вече бившият здравен министър Москов, не са му дали мира до последния му ден на поста – на 25 януари ведомството му е пуснало поръчка за 27,6 млн. лв. именно за набавяне на такива медикаменти.


Въпреки че обществените поръчки в оставка уж бяха спрени по искане на Бойко Борисов, другарят му по карти, когото нарича Пепи е допуснал ведомството му да стартира конкурс за “доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика и технически средства за приложението им за 2017 г.”, разкри БГНЕС. Документацията е подписана от заместника на Москов - Адам Персенски от ГЕРБ, който заедно с Москов е с повдигнати обвинения за вноса на турски ваксини. 26 януари беше последният ден на предходния кабинет, т.е. поръчката е обявенав последния миг преди встъпването в длъжност на служебния вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев.


 От документацията става ясно, че тя е за 8 обособени позиции и включва: ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б; ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, хепатит Б; ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит; ваксина срещу бяс; ваксина срещу коремен тиф; човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска треска; серум противо-антраксен; серум противо-ботулинов. От общата стойност на поръчката - 23 млн. лв. без ДДС или 27,6 млн. лв. с ДДС, като 7 млн. лв. без ДДС са по първата обособена позиция, а за втората са над 12 млн. лв. без ДДС. Договорите с изпълнителя на доставките ще бъде валиден от датата на подписването му до 31 декември 2017 г. Срокът за подаване на оферти е 01 март 2017 г., а в момента тече 10-дневен срок, в който откриването на процедурата може да бъде атакувано пред Комисията за защита на конкуренцията. От години практиката показва, че компаниите, които произвеждат и държат лицензите за ваксини често атакуват процедурите, обявени от МЗ по Закона за обществените поръчки, което принуждава ръководството на здравното ведомство да сключва директно договори с производителите, без провеждането на търгове.


 В петък, при приемането на властта служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев посочи, че до една седмица ще бъде изготвен цялостен преглед на досегашната работа на екипа на бившия здравен министър Петър Москов, припомня БГНЕС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали