Свързани новини

28.01.2017 08:01

Овчаров: БСП не чертае апокалипсис за тока. Чете документи и тогава говори

Видян 1820 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"БСП не чертае апокалипсиси и не създава паника за режим на тока." Това каза в предаването „Лице в лице” по бТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров.


Той изтъкна, че от партията просто са прочели два документа, създадени от министър и от структурата, която управлява българската електроенергийна система.


Според него състоянието на енергийната система е критично и единствено слънцето днес е светлинка в тунела. „От тези 1300 мегавата фотоволтаици най-после днес вече се ползват около 300, въпреки че сутрешният максимум е бил покриван с абсолютно пълно натоварване на всички мощности, включително и последния блок в комплекса „Марица Изток”, а там складовете за въглища са на доста критично ниво”, обясни Овчаров.


Системата няма резерви и заради това ЕСО намалява напрежението, чрез което спестява 150 мегавата, което потреблението на един град от среден размер.


„Когато напрежението намалява, се увеличава токът, а за да получите една и съща енергия, която е мощност за определен период от време, при намалено напрежение трябва да ползвате тока по-дълго време”, поясни Овчаров, като отбеляза, че това означава, че електромерът се върти повече.


"Защо, след като по норматив са длъжни да имат 14-дневен запас, складовете за въглища на ТЕЦ „Марица Изток” 2 имат запас за 2 дни. Защо са празни язовирите? Те са под 40%. Ако бяха 56%, нямаше да откажат на НЕК допълнително вода, попита още Румен Овчаров. Някой не си е свършил работата", категоричен беше той.


"От ЕСО още през юли са написали: Язовирите са на много ниско ниво. Не използвайте водата от язовирите за добиване на електроенергия, защото накрая ще останем без възможност да ги ползваме", посочи още Румен Овчаров.


Според него новият енергиен министър в служебното правителство трябва да събере авариен щаб, който да види какво може да се направи. Трябва да се изчистят възможностите за намаляване на разходите от електроенергийната система, да се търсят допълнителни източници и възможности за внос.


„Няма логика електроенергия от водни електроцентрали, която е върхова и е най-скъпа, да я продаваш като бандова, и това да бъдат 1,5 млрд. киловатчаса, с което да изпразниш язовирите.


„Тази електроенергия, ако се продава като върхова, струва около 200 лева за мегаватчас, а ако се продава като бандова – 50-60 лева. Разликата е между 30 и 100 милиона загуба за НЕК”, изчисли Овчаров.


Във връзка с предсрочните избори и социологическите проучвания преди тях Овчаров прогнозира, че скоро ще има промяна в нагласите.


"Шансът да се случи третият епизод – „Завръщането на джедаите”, или новата лява вълна, е много голям", подчерта той.


"Ако БСП наистина си повярва, вместо „Завръщането на джедаите” може да гледаме „Отмъщението на ситите”, подчерта Румен Овчаров.


 Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни