Свързани новини

27.01.2017 13:33

Бизнесът дава на съд минималната заплата

Видян 2296 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работодателските организации ще обжалват в съда увеличението на минималната работна заплата. Това съобщиха за "Труд" от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата.


Четирите организации ще внесат другата седмица жалба във Върховния административен съд (ВАС), с която искат да се отмени решението на кабинета за повишение на минималната заплата, уточни Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Припомняме, че правителството прие от 1 януари 2017 г. размерът й да се увеличи на 460 лв, което е ръст с 9,5% спрямо миналата година.


Това решение е незаконно, защото не е имало обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, коментира пред вестника и Васил Велев, председател на АИКБ.


По закон заседание на тристранката трябва да бъде свикано пет дни предварително, а два дни преди това на участниците да бъдат предоставени материалите. "На практика заседанието беше свикано в четвъртък и се проведе в петък, което е нарушение", уточни Велев. Това стана причина всички работодателски организации да напуснат последното съвещание.


Ако Върховният административен съд се произнесе в полза на работодателските организации, трябва да се свика нова среща на националния съвет и да се обсъди наново решението за ръст на минималната заплата.


През 2015 г. съдът вече се произнесе в полза на бизнеса и отмени решението на правителството за увеличението на минималната работна заплата - тогава на 360 лева.


Основен мотив на жалбоподателите отново беше непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Бизнесът отдавна се обявява и против начина на определяне на минималното възнаграждение у нас. Според Васил Велев от години насам то изпреварва ръста на средната, а също и на производителността на труда. "В момента сумата се определя гледайки в тавана. Казват - бедни сме. Бедни сме, но трябва да работим, за да не бъдем", заяви той.


Затова работодателите настояват да има различно минимално възнаграждение за всеки сектор. Предлагат още то да се договаря между работодатели и синдикати, както се договарят минималните осигурителни прагове.


 Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей