01/02
26.01.2017 15:57

Продават опасна домашна ракия по интернет

Видян 2073 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пластмасови туби с опасни съмнителна течност под етикета "домашна ракия" се продават масово в сайтовете за безплатни обяви в интернет. От отровната уж домашна ракия вече има оплаквания. Оказва се обаче, че зад етикета „домашно” всъщност се произвеждат в огромни количества спиртни отрови.



Само за последния месец митничарите хванаха близо 1500 литра нелегална ракия със съмнително качество, готова за реализация под етикета „домашна”. Последният такъв случай дойде от град Левски само преди дни. Служители от Митница Свищов откриха 48 пластмасови туби и стъклени дамаджани пълни с жълто-кафява течност в мазето на къща, собственост на физическо лице. Заловеният алкохол е 361. Седмица по-рано при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП Дунав мост 2 Видин - Калафат митничари от Лом  откриха 594 л. нелегална ракия. Този път тя е била скрита в бутилки от минерална вода и натоварена в камион, превозващ пакетирани хранителни продукти, предназначени за държава-членка на ЕС. При замерване с денситометър уредът отчел 46 алкохолни градуса на „водата”.  В началото на годината митнически служители разкриха друг склад в село Лозенец, община Стралджа за нелегален алкохол, който реализирал стоката си чрез обяви в интернет. Служители от дирекция „Митническо разузнаване и разследване"  в Централно митническо управление София  засекли подозрителна обява за продажба на алкохол в сайт за безплатни обяви. Митничарите се представили за клиенти и се уговорили с продавача да купят определено количество. Търговецът  първоначално определил неутрално място за среща, но в последствие, за да получат покупката си,  той отвежда „клиентите" до склад с алкохол, който се намира в пристройка в двора на обитаема къща в село Лозенец. При последвалата митническа проверка от нелегалния склад са иззети  489 литра етилов  алкохол в пластмасови бутилки и туби, с цвят и мирис на ракия.



Да не говорим, че няма никакъв контрол какво съдържа опасната пърцуца, която се предлага като първокачествен продукт. Малцина потребители могат да различат качествен от смъртоносен алкохол. Още по-притеснителното е, че казаните продължават да работят на пълни обороти дори и в зимните месеци, когато очевидно няма годни за това плодове. Проблемът при подобно производство на алкохол е фактът, че в него често се влагат съмнителни вещества, за да оправдае ниската му цена, както и начинът на производство и бутилирането му са потресаващи. Запознати разказват, че някои хора дори варят ракия в стари барабани на перални. Хигиената при подобен процес е нулева, а производството е в промишлени количества, без капка санитарен контрол. Нелегалната ракия може да се окаже и опасна. Не са редки случаите на отравяне с метилов алкохол вследствие на консумация на нелегално произведен алкохол, признават токсиколозите. Проблемите с уж домашната ракия е, че не се спазват никакви производствени изисквания и има опасност от отделяне на метилов спирт. Той може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт. Над 20% от смъртните случаи от алкохол в токсикологиите са именно от отравяне с некачествени ментета домашна ракия. Суровината, от която обичайно се прави евтината домашна пърцуца често е нискокачествена – изгнили плодове, мухлясали компоти и стари сладка, овкусители, нискокачествен спирт, дори бои. Само през декември 2015 / януари 2016 нелегално произведена и закупена като домашна ракия уби над 10 души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп