Свързани новини

26.01.2017 11:57

Само 9,82% от сметката за ток остават за ЧЕЗ

Видян 2374 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И тази зима пред очите ни се разиграва поредният фарс по познат сюжет. Отново е студено (което е нормално за този сезон), отново потреблението на ток е високо и отново държавата се впусна да търси виновниците и висшите държавни служители отидоха да правят проверки на сметки и електромери. Съмнението бе хвърлено върху обичайните заподозрени, а именно ЕРП-тата – ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про.


Но истината е различна. Няма и 10 стотинки от всеки лев сметка, които да отиват за ЧЕЗ, за поддържане на мрежата и за доставката на тока до всяки един потребител. Точният процент е 9,82 на сто. Останалите до 90,18% се дължат на държавата. Ето как:


73, 51% от сметката за ток отиват в държавната НЕК, която ги преразпределя на производителите на ток. Този процент скочи рязко при кабинета Борисов 1 заради ударното включване на скъпия ток от ВЕИ в енергийния микс, както и от субсидията за американските ТЕЦ-ове, за която Европейската комисия тепърва ще ни съди за незаконна правителствена помощ.


16,67% от сметката за ток директно влизат в НАП. Такъв е  сборът от данъци и такси, който са длъжни да заплащат електроразпределните дружества. А когато те съберат парите за хазната, министрите ги хвърлят за безумни начинания като „санирането”, което се прави по правителствената програма на Лиляна Павлова на цени между 2 и 4 пъти по-скъпо от това по европейски програми.


Накрая, за изстрадалата мрежа на електроразпределителните дружества остават скромните 9,82%. С тях ЧЕЗ и другите ЕРП-та трябва да поддържат системата, да се извършват аварийни и планови ремонти, да се инвестира в центрове за обслужване, да се плащат заплати на хилядите заети, за да има ток във всеки български дом.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп