Свързани новини

24.01.2017 13:56

От архивите на ЦРУ: САЩ са финансирали украински терористични организации

Видян 1467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спецслужбите на САЩ са считали Организацията на украинските националисти за терористична, но това не им е попречило да им оказват помощ помощ, започвайки още от началото на студената война. Това показват архивните документи на Централното разузнавателно управление на САЩ.


Тези дни ЦРУ публикува около 13 милиона страници разсекретени документи, в това число от студената война, които по-рано бяха достъпни само на четири компютърни терминала в Националния архив в щата Мериленд.


Редица организации - идейни последователи на ОУН, включително Украинската въстаническа армия (УПА), са признати в Русия за екстремистка, а дейността им е забранена. Те не присъстват списъците с терористичните организации на Министерството на правосъдието на САЩ.


В публикуваните в електронен вид документи има справка от 4 февруари 1948 г. за лидера на ОУН Степан Бандера, който фигурира там като Stefan Bandera.


Той е бил член на терористичната организация ОУН и е свързан с убийството на (Бронислав) Перацкий, министър на вътрешните работи на Полша, се казва в документа.


Перацкий е убит във Варшава от активисти на ОУН през 1934 г., след което почти всички лидери на организацията, включително Бандера, са били арестувани от полските власти и осъдени на смърт. Но присъдата не била изпълнена.


В справката се описват още основните събития от биографията на Бандера в периода на Втората световна война. Споменава се, че ОУН е преобразувана в УПА, за да «се сражава срещу немските и съветските войски.


В документа се посочва, че след войната Бандера е формирал Украински съвет за национално освобождение, а също Антиболшевишки блок на нацията. Отбелязва се, че в момента на съставянето на справката "бандеровците" продължават да действат в регионите със съветско влияние, а част от техните последователи са се прехвърлили в Аржентина.


Финансирането на ОУН


Сред публикуваните документи има и такива, които в прав текст посочват, че спецслужбите в САЩ са финансирали ОУН след Втората световна война за противодействие на СССР. Но от текста са отстранени сумите и имената на банките, през които е преминавало финансирането.


Редица документи се отнасят до знаменитата операция «Аеродинамик», организирана от ЦРУ заедно със спецслужбите на Великобритания, Италия и Западна Германия през 1948 г.


Главно контактно лице тогава е бил вербуваният ръководител на службите за сигурност на ОУН Микола Лебед. Първоначално операцията е планирана "с цел да се противопостави на разузнаването" на територията на Украинска ССР, но след нейния фактически провал в резултат на действията на съветските спецслужби през 1954 г. е била преориентирана към идеологическа борба със СССР чрез програма с името "Пролог".


Окончателно операцията е закрита едва през 1990 г.


По-късно на тази програма са посветени няколко изследвания, проведени на базата на разсекретените документи на правителството на САЩ в годините през 1990-2000 г.


Източник: News Front ПП



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на