Свързани новини

20.01.2017 14:04

Бареков внесе сигнал за офшорките на Плевнелиев и Група Гнидите

Видян 2719 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Евродепутатът и лидер на "Презареди БГ" Николай Бареков внесе в деловодството на Главна Прокуратура подписан лично от него сигнал за наличие на организирана престъпна група с участието на Росен Плевнелиев, бивш президент, и Иво Прокопиев, бизнесмен, с цел търговия с влияние и укриване на данъци. Евродепутатът подчерта, че документът е писан от неговия юридически екип в Европейския парламент със съдейстието на изявени германски професори - икономисти.


Бареков съобщи, че е нарекъл групата „Гниди“ и поясни, че причината да бъде кръстена по този начин е, че участниците са действали по подобие на въшките в косата - през плетеници от офшорни фирми. "Те са действали в продължение на много години. Основните лица на това ОПГ са Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Присъединине са били и много техни роднини, служители и лица, които понастоящем са в Контролния орган на „Да, България“. Помолен да назове конкретни имена, Бареков уточни, че става въпрос за Юри Катанов, който е бил бивш неговнископоставен служител в радио "Канал Ком". Понастоящем лицето, заедно с г-н Прокопиев, представлява „Алфа финанс холдинг“ АД и е в ръководството на формацията на Христо Иванов, заяви той.


Бареков обяви, че няма да разчита само на български институции. „Със случая ще бъде запозната както немската прокуратура, така и всички европейски институции, тъй като става въпрос за лица с изключителна голяма власт“, поясни той. Евродепутатът отбеляза факта, че въпреки подадения от него сигнал до НАП през 2013 година, Плевнелиев не е бил проверен. „В отговор на моя сигнал прокуратурата заяви, че е незаконно да бъде проверяван президентът, а въпреки наличието на солидния европейски имунитет, на мен ми бе извършена щателна проверка“, заяви той.


 


Документът има няколко направления, поясни лидерът на "Презареди БГ". "Първото е за  наличието на офшорки, свързани с Плевнелиев и Прокопиев,  източили 5 млн. лв. от продажбата на "Каолин". Измамата е извършена чрез  дружеството, представлявано от Прокопиев,  и кипърските дружества „Столбърг“ и „Уиклеф Холдинг Лимитид“, които се намират в тясна връзка с Плевнелиев, съпругата му Юлиана  Плевнелиева и лицето Десислава Недкова – бивша служителка (секретарка) на Иво Прокопиев. В резултат на  тази спекулативна препродажба на акции акционерите на  „Алфа финанс холдинг“ АД са ощетени с  4,54 млн. лв, а щетите за държавата са в размер на 560 хил. лв", заяви Бареков.


 


На следващо място били изнесени факти и обстоятелства, затвърждаващи връзката на Плевнелиев с Прокопиев.  "Става въпрос за състоялата се тайна среща между бившия президент и и изп.-директор на “EVN” г-н Стефан Шишковиц  и извършената приватизационната сделка по прехвърлянето на миноритарния дял на държавата в „EVN Електроразпределение“ и „EVN Електроснабдяване, посредник при която е дружеството „Булброкърс“ЕАД, контролирано от Иво Прокопиев, на който прокуратурата вече повдигна обвинение за тази сделка", каза още Бареков.


 


Евродепутатът разкри още, че в сигнала е упоменат с конкретни факти и публичноизвестният случай, при който Плевнелиев  източва управляваната от него фирма "Линдер-Ирис Имобилиен" чрез своя офшорка в Кипър. Според евродепутата е налице основателното предположение, че Плевнелиев, съзнателно, е извършил отклонение от данъчното облагане, като е укрил реално получен доход в особено големи размери.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне