Свързани новини

19.01.2017 17:41

НКЖИ виновно за Хитрино

Видян 2599 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната компания за железопътна инфраструктура ще се окаже главният виновник за инцидента в Хитрино, при който загинаха 7 души и бяха ранени 29. Вероятно стърчаща от земята релса е пробила една от дерайлиралите цистерни.  А обръщането на част от влака е заради некачествена стрелка  на железопътната линия.



Линията Русе – Варна е първата у нас  на повече от 150 години, но тя  не е обект на грижи от държавната компания, отговорна за релсовите пътища у нас.



Както 19’ писа служебният министър на транспорта в кабинета Близнашки, Николина Ангелкова сега оо.з министър на туризма, пренасочила парите за цялостна рехабилитация на жп участъка Русе – Варна, , към проекта Септември – Елин Пелин, Елин Пелин – София, за която тогава няма дори проект, чиято стойност е 1,1 млрд. евро. За тази жп отсечка няма дори изготвен проект и все още нищо не е направено.



Именно престъпното безхаберие на компанията и липсата на цялостна рехабилитация на отсечката Русе-Варна, е главната причина за трагичния инцидент. Според заместник-управителят на Булмаркет (фирмата собственик на цистерните) Димитър Баев, дори ако влакът се е движил със скорост от 40 км/ч, при недобре заключена стрелка е възможно дерайлиране.
Освен това по думитена Баев е имало доста стърчащи от земята релси, които буквално са срязали цистерната.



Напомняме, че НКЖИ е любима касичка на ГЕРБ. Поръчки за 19 милиона лева именно за доставка на релси  от страна на компанията са поверени на 19-годишен „фирмаджия” и неговото дружество без никакъв опит в бранша. Макар че тийнейджърът няма нищо общо с железниците, той успява да вземе 18 850 986 лв. от държавната компания.
Припомняме, че на предпоследното заседание на този Министерски съвет бе направено ударно раздаване на концесии и имоти от държавата. В това число и на фамозната Национална компания жп инфраструктура, нашумяла с далавери за стотици милиони лв. покрай случая в Хитрино. Министрите одобриха продажбата на важен имот на компанията, който струва милиони.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец