Свързани новини

19.01.2017 12:48

Увеличава се броят на услугите за жертвите на трафика на хора

Видян 1222 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Увеличаване на броя, качеството и обхвата на социалните, консултативните и правните услуги, предоставяни на жертвите на трафика на хора, е залегнало в Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2017 г. Документът беше приет на заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Твоа съобщиха от правителствената информационна служба.



В София ще бъдат разкрити два приюта – един за деца и един за възрастни жертви, ще бъде разширена и партньорската мрежа с други институции.



В Плевен предстои да бъде създадена местна комисия, тъй като районът е високо рисков по отношение на трафика на хора. Новата местна структура на НКБТХ ще спомогне за координация на усилията, за провеждането на целенасочени превантивни действия и защитата и подкрепата на потърпевшите лица.



В програмата за 2017 г. е предвидено още повишаване на капацитета на съществуващите девет местни комисии, внедряване на нови механизми за проследяване случаите на жертви на трафик след напускането на приютите, както и на ранна идентификация на трафика сред уязвими общности. Ще бъде проведено специализирано изследване, с което да се картографират районите, населени със силно уязвими общности по отношение въвличането в трафика на хора. В рамките на годината НКБТХ ще провежда информационни кампании с цел превенция и създаване на обществена нетърпимост към този вид престъпление. Предвижда се също развиване на анти-трафик мрежата от доброволци към местните комисии. И тази година ще се провеждат специализирани обучения за съдии, магистрати и разследващи полицаи, както и за дипломатически служители, педагогически персонал, социални работници и ромски медиатори.



Ръководената от вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева комисия прие и проект на Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017-2020, изготвена след редица консултации с експерти и НПО сектора. Документът отчита и предизвикателствата, свързани с миграционната криза.



На заседанието беше приет и годишният отчет за дейността на Комисията през 2016 г. Сред реализираните дейности са възстановяването дейността на приютите за жертвите, както и създаването на национален механизъм за насочване и подпомагане на жертвите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни