Свързани новини

18.01.2017 15:13

25% за банките от усвоените 5% еврофондове за 3 години

Видян 3342 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„След две години управление на ГЕРБ, България е в задънена улица по отношение на усвояването на средствата от европейските фондове. Бодряшките изказвания на министрите не кореспондират с действителността. За три години от настоящия седемгодишен програмен период изплатените средства от Европейските фондове по данни на Министерство на финансите са малко над 5 %, по данни на системата ИСУН - около 7%, което в изплатени средства са близо 1 млрд. евро от общо 17 млрд.  Близо една - четвърт от тези плащания обаче са отишли не директно в бизнеса, общините или други реални ползватели, а в банките”, обясни депутатът Иван Иванов от БСП. От получените от Европейската комисия траншове едва 78 млн. евро – под 1 % от общия бюджет на програмите, са на база реално изпълнени дейности и отчетени разходи, а останалото са авансови плащания.

„Преди повече от година е създаден т.нар. Фонд на фондовете, към който бяха насочени 777 млн. евро от оперативните програми. До момента от тези пари не е похарчено нито едно евро. Няма нито една сделка, нито споразумение с банки, които да реализират тези пари, което е престъпление спрямо българския бизнес”, категоричен бе той. Иванов обясни, че в момента България няма нито един подписан договор по Европейския фонд за стратегически инвестиции – т.нар. план Юнкер.



По думите му безспорен факт е и опасността от спиране на средства по еврофондовете и то още тази година. По  думите му това се дължи на факта, че страната ни не е изпълнила 14 от 45-те предварителни условия, залегнали в Споразумението за партньорство за периода 2014-2020, както призна и самият вицепремиер Томислав Дончев, а срокът за изпълнението на предварителните условия беше до края на 2016 г. „Тезата „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат” отдавна издиша. И сега през втората половина на 2107 г., при друго правителство, най-вероятно не на ГЕРБ, може отново да щракне капанът, заложен от този кабинет на ГЕРБ – спиране на средства от ЕК, съпроводен от познатия вой – „На тях отново им ги спират“”, заключи Иван Иванов.



 „Програмата за развитие на селските региони” трета година буксува. При 2,9 млрд. евро средства в програмата, по изчисления на левицата, за агроекологията усвояването е не повече от 1,5%, което са аванси, дадени срещу сключени договори. „Нямаме изпълнени проекти. Това забавяне ще се отрази и върху изпълнението на проектите. Към настоящия момент по старата програма 160 млн. евро са загубените средства. По думите на депутата Светла Бъчварова 248 млн. евро са финансовите санкции, които Брюксел ще наложи на България заради непроведени достатъчно прозрачно обществени поръчки при общините.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще